Trenutno pregledavate Predstavljanje knjige u Belom Manastiru

U srijedu, 13. listopada 2021. godine, nakon svete mise u crkvi sv. Martina u Belom Manastiru, bilo je održano predstavljanje triju knjiga autorice Eve Čeliković, nastavnice hrvatskoga jezika u mirovini. Knjigu Dani kruha i zahvala Bogu za plodove Zemlje predstavila je s. Marija Stela Filipović. Knjiga je nastala kao plod proslave „Dana kruha“, svečanosti koja je održana u Gajiću 18. rujna 2016. godine, a koju je organizirala Eva Čeliković, u prvom redu puna zahvalnosti na daru euharistijskoga kruha, a onda i na daru kruha našeg svagdašnjega. Među sudionicima toga događaja bila je i s. Marija Stela. Toga dana u Gajiću slavila se nedjelja kao Dan Gospodnji. Eva je za sve nas, okupljene tada u dvorištu svečano urešena baranjskog doma, priredila nedjeljni počinak i nedjeljno svetkovanje. A svetkovanje kruha nije bilo moguće bez euharistijskoga slavlja na kojem se lomi živi Kruh, Spasitelj naš Isus Krist. Svetu je misu na otvorenom slavio vlč. Josip Kuzmić, tada župnik, a sada upravitelj Župe sv. Barbare u Dražu, uz liturgijsko pjevanje pučkih pjevačica crkve svetoga Lovre iz Baranjskoga Petrovog Sela.

U predstavljanju knjige s. Marija Stela krenula je od Isusove prispodobe o pšeničnom zrnu, kako je zapisana u Ivanovu evanđelju (Iv 12, 24-26). Zatim je navela kako Milosrdne sestre sv. Križa Hrvatske provincije ove godine obilježavaju 50. obljetnicu smrti majke M. Amadeje Pavlović, provincijalne poglavarice. Tim je povodom objavljena knjiga „Ja služim Bogu. Duhovni život majke M. Amadeje Pavlović“, autora Ivice Raguža, profesora, teologa i pisca, u kojoj se nalazi tumačenje Gospodinove prispodobe o pšeničnom zrnu, tumačenje koje je majka M. Amadeja podarila kao čestitku sestrama jubilarkama 1953. godine. Tekst majke M. Amadeje u cijelosti je bio pročitan, a s. Marija Stela u završnom je obraćanju dodala: „Ništa nam ne vrijedi jesti ovaj kruh svagdanji, ako ne znamo jesti nebeski kruh, ako ne dopustimo da u „kruh“ našega života bude utisnut Kristov križ, ako ne postanemo i sami nebeski kruh. Pravo se jede ovaj zemaljski kruh jedino ako se jede nebeski kruh. Tko jede zemaljski kruh bez nebeskoga, taj je sebičnjak, neplemenit, grabežljivac, nezahvalan, ne umire sebi. I još: bez nebeskoga kruha čovjek ostaje gladan, koliko god se hranio ovim zemaljskim kruhom. Čovjek nije stvoren za ovozemaljski kruh, nego za nebeski kruh. Zemaljski kruh mu je dan da Bogu zahvaljuje i da hrani siromašne. Neka tako bude u životima svih nas.“

Uz s. Mariju Stelu, na predstavljaju je bila i s. Marijela Nikolić. Bila je to prigoda za molitvu i zahvalu, molitvu za blagoslov Baranje, i zahvalu za Milosrdne sestre sv. Križa koje su svojom žrtvom i ljubavlju oplemenjivale i baranjsko tlo.

s. Marija Stela Filipović