Trenutno pregledavate PROSLAVLJENI ZLATNI JUBILEJI U VUKOVARU

U Župi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru proslavljena je 25. listopada 2020. godine nedjelja zahvalnica. Zahvaljujući Bogu za dar kruha i plodove zemlje, na poseban način zahvaljivali smo za dar svećeničkoga i redovničkoga života fra Venancija Mihaljevića i Milosrdnih sestara sv. Križa: s. Bernadete Mihaljević, s. Imelde Dalić, s. Alemke Štefanko i s. Elize Lajčak. Svi su oni zajedno proslavili svoj zlatni jubilej. Euharistijsko slavlje uzveličao je HKGD „Dunav“, a pjevao je Župni zbor sv. Cecilije pod vodstvom s. Mirele Štraub. Zahvalni Bogu za 50 godina njihova nesebičnog služenja, molili smo da po toj vjernosti niknu nova duhovna zvanja iz ove župne zajednice.  

  1. D.K.

 

Fra Venancije (Jakov) Mihaljević rođen je 1943. godine u Zagoričanima. Zbog ratnih događanja, u proljeće 1944. godine čitava obitelj dolazi u Nijemce, a 1950. godine sele u Vukovar. Tu Jakov upisuje prvi razred osnovne škole kod „Bećarskoga križa“, a ostale razrede i gimnaziju u vukovarskoj Gimnaziji. Stanovao je u blizini franjevačke crkve, koju je zavolio, a potom je i odabrao redovnički život. Vjeronauk su mu predavali fra Robert Batušić, fra Stanko Banić i fra Rupert Rozmarić. Bio je ministrant i pjevao je u dječjem zboru, a početkom gimnazijskoga školovanja uključio se u mješoviti zbor sv. Cecilije i u Franjevački svjetovni red. Duhovno je zvanje već od djetinjstva osjećao, a nakon što je dobro promislio, ušao je u franjevački novicijat 1963. godine. Prve redovničke zavjete položio je 1964. godine u Cerniku, a svečane 1969. godine u Vukovaru. Sakrament svećeničkoga reda podijelio mu je zagrebački nadbiskup dr. Franjo Kuharić 1970. godine u Zagrebu. Mladu misu proslavio je iste godine u Zagoričanima i u Vukovaru. Član je Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, sa sjedištem u Zagrebu. Cijeli svoj život predano je posvetio odgoju i formaciji novih generacija franjevaca, najduže u Samoboru i Zagrebu. Bio je vjeroučitelj, duhovni asistent OFS-a, te ispovjednik i duhovnik redovničkih zajednica, napose klarisa tijekom 30 godina. Danas je na službi u Sl. Brodu, dušobrižnik u bolnici i ispovjednik.

 

Sestra Eliza Lajčak rođena je 1947. g. u Marijancima. Tijekom 50 godina svojega redovničkog života djelovala je u službi sakristanke i kućne poglavarice u sljedećim mjestima: Vinkovci, Štitar, Bošnjaci, Opatija, a sada je na službi u Vukovaru.

Sestra Alemka Štefanko rođena je 1945. g. u Bebrini. Tijekom 50 godina svojega redovničkog života djelovala je u službi voditeljice crkvenoga sviranja i pjevanja te obavljala kućanske poslove u sljedećim mjestima: Osijek, Vinkovci, Slavonski Brod, Švicarska(Ingenbohl), Split, Srijemska Mitrovica, Vis, Vukovar, a sada je na službi u Belišću.

Sestra Bernardeta Mihaljević rođena je 1945. g. u Nijemcima. Tijekom 50 godina svojega redovničkog života djelovala je u službi katehistice i voditeljice crkvenoga sviranja i pjevanja u sljedećim mjestima: Srijemska Mitrovica, Donji Miholjac, Vinkovci, Rokovci, Nuštar, Komiža, sada je u Zagrebu.

Sestra Imelda Dalić rođena je 1947. g. u Potočanima, Livno. Tijekom 50 godina svojega redovničkog života djelovala je u službi inženjera radiologije i kućne poglavarice u sljedećim mjestima: Šalata – Zagreb, Lipik, Đakovo, Srijemska Mitrovica, a sada je na službi u Rijeci.