Trenutno pregledavate Srijemskomitrovački vjeroučenici posjetili Samostan sestara svetog Križa

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U subotu, 2. listopada 2021., za vrijeme redovitog katehetskog okupljanja u župi, djeca osnovnoškolskog uzrasta koja pohađaju vjeronaučnu nastavu u srijemskomitrovačkim osnovnim školama posjetila su samostan milosrdnih sestara Svetog Križa u Srijemskoj Mitrovici. Kako je samostan smješten u blizini župe, posjet je bio olakšan i za djecu i njihove pratitelje. U 10.00 sati, djeca su se uputila u samostan, u pratnji vjeroučiteljice Sare Žurovski, a u samostanu ih je dočekala s. Cecilija Tomkić.

Nakon srdačne dobrodošlice djeci i vjeroučiteljici s. Ceclija je upoznala djecu sa životom i radom časnih sestara u Sremskoj Mitrovici. Također, ovom prigodom ispričala je djeci o časnoj Majci Amadeji Pavlović rođenoj u Petrovaradinu 1895. godine i upoznala ih sa likom i životnim djelom Majke Amadeje, koja je tijekom Drugog svjetskog rata u đakovačkom samostanu skrivala židovsku djevojčicu te je radi tog čina dobila priznanje Pravednik među narodima.

Njezin život, bogat poslušnošću i dobrotom, trebao bi nam biti motiv da slijedimo njezin primjer i tako živimo za Boga i bližnjega, poručila je okupljenoj djeci s. Cecilija Tomkić.

Nakon izlaganja o životu i djelu Majke Amadeje, djeca su dobila prigodnu slikovnicu o koja opisuje i ocrtava njezin život, a koju su sestre Svetog Križa izdale sa nakanom da se ljudi bolje upoznaju sa ovim vrijednim primjerom kršćanskog života.

Na koncu susreta, djeca su imala prigodu upaliti svijeću isprijed slike majke Amadeje i pomoliti se.

Tekst: Sara Žurovski/Ivica Zrno

Foto: Olivera Golijanin