Trenutno pregledavate Svjedočanstvo s. Franciske Ulrike Sajdl o redovničkom pozivu

SRIJEMSKA MITROVICA (TU) – U utorak, 5. listopada 2021. godine, u Župi svetoga Dimitrija, đakona i mučenika, u Srijemskoj Mitrovici, upriličeno je okupljanje i druženje za studente i radničku mladež. Na ovom susretu gošća je bila s. Franciska Ulrika Sajdl, Milosrdna sestra svetoga Križa, koja je 26. lipnja 2021. godine položila prve redovničke zavjete. Kako je rodom iz župe Maradik, s velikom je radošću progovorila o redovničkom pozivu u jednoj od župa Srijemske biskupije.

Na samom početku s. Francisku Ulriku Sajdl pozdravio je vlč. Ivica Zrno, redoviti kateheta u ovoj najstarijoj katehetskoj grupi. Istaknuo je radost poradi redovitoga susreta, ali i poradi rijetke prilike koja im se ukazala.

U svojem obraćanju mladima s. Franciska Ulrika Sajdl posvjedočila im je svoje iskustvo poziva, od prvoga osjećaja poziva, preko životnih premišljanja, pa do konačne odluke.

Uobičajeno je da ljudi, osobito mladi, razmišljaju o duhovnom pozivu, kao i o svećenicima ili redovnicima iz jednoga veoma specifičnog kuta. Uobičajeno je da im je to strana vrsta života, koje se pomalo i pribojavaju. Ali ono što bih istaknula jest činjenica da je Bog svakoga od nas izabrao iz redova običnih ljudi. Osobno, pohađala sam školu kao i svi vi, život mi je donio određene situacije, pa i izbore na koje sam trebala odgovoriti. Moj odgovor vidite i sami. I sada, kada bih se trebala prisjetiti cijeloga puta, vidim da nije bilo „odjednom“. Postojao je razvoj, a ono što mogu istaknuti jest trenutak odluke, koji povezujem uz susret mladih Srijemske biskupije u Sotu.

Kako mi život izgleda danas? Život jedne redovnice, razumljivo, nije jednostavan, ali čiji jest? Samostanski život donosi određeni red i dnevna pravila i na to se treba naviknuti. Međutim, sada mogu reći da je taj i takav red jedno posebno iskustvo koje osobu formira i daje joj usmjerenje. Pitali ste me je li mi teško držati red i raspored kakav mi nameće redovnički život. Mogu reći da je donekle bilo teško na početku. Međutim, danas je potpuno drugačije jer s tim redom računam od ranoga jutra, poručila je s. Franciska Ulrika Sajdl.

Okupljeni mladi pozorno su slušali mladu redovnicu te su se nakon njezina svjedočanstva interesirali za određene teme, vezane uz samostanski život, kao i za put do odgovora na poziv.

Susret mladih za studente i radničku mladež specifičnost je Župe svetoga Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici. Ovakvi susreti, u Srijemskoj biskupiji, organiziraju se samo u srijemskomitrovačkoj župi i to je već duga tradicija. Nažalost, 6 godina (2013.–2019.) to je bilo prekinuto.

Osvrćući se na susrete i rad s mladima, mogu reći kako je vjerom, ustrajnim radom i lijepom ponudom puno toga moguće. Svjedočanstvo tome su i ovi susreti koje smo, Bogu hvala, ponovno oformili i s njima nastavili.

Prema svjedočanstvu samih mladih, veoma je lijepo da u njihovoj Župi postoji ponuda rasta u vjeri. Jer, bez „vjerničkoga kompasa“ čovjek je, a osobito mlada osoba, u trajnoj opasnosti da odluta s pravoga puta.

Ivica Zrno