Trenutno pregledavate Proslava Velike Gospe 2021. godine u đakovačkom samostanu
Velika Gospa 2021 u Samostanu u Đakovu

U ovim teškim vremenima potresa i bolesti, sestre su svjedočile velikom broju hodočasnika u Marijanskom svetištu u Dragotinu, u predvečerje Velike Gospe i na samu svetkovinu. Ujutro, u samostanskoj crkvi u Đakovu, sv. misu slavio je mo Ivan Andrić, pomoćnik rektora samostanske crkve.

Navečer, prije Anđeoskoga pozdravljenja, okupile su se sestre u dvorištu samostana, kod Gospina kipa, te su moleći i pjevajući, sa zapaljenim svijećama, proslavile svoju nebesku zaštitnicu, Kraljicu i Majku svojega redovničkog poziva. Procesija je obasjala staze samostanskoga vrta te se nastavila hodnicima samostana. Zaustavila se u crkvi gdje su sestre recitacijama i molitvom Povečerja završile ovu pobožnost.

Bolesne sestre uključile su se prema svojim mogućnostima. Također su pratile procesiju s balkona, a drugi dio i preko razglasa u bolesničkim sobama.

Tradicionalno, Gospin kip nosile su sestre novakinje, a postulantice velike svijeće. Uz refren „Ave Marija“, pjesme posvećene Lurdskoj Gospi, sestre su podizale svijeće koje su nosile u svojim rukama.

Kako se tiho spuštala noć, svjetlo zahvalnosti, molitve i radosti, obuhvaćalo je u duhu cijeli svijet.

s. Nada