Trenutno pregledavate Ulazak u postulat Milosrdnih sestara sv. Križa

Na blagdan sv. Elizabete Ugarske, uz molitvu Srednjega časa, u samostanskoj kapeli sv. Josipa (Dom sv. Josipa), kandidatice Franka Dobranić iz Čakovca i Gabriela Radaš iz Lišana Ostrovičkih kraj Šibenika započele su vrijeme postulata. Molitvom i prisutnošću obred uvođenja u postulat pratile su bolesne i starije sestre, sestre iz provincijalnoga vodstva, te predstavnice sestara iz zajednica provincijalne kuće. Na početku obreda kandidatice su izrazile da žele više upoznati svoje zvanje, dublje ga shvatiti te se tako pripremiti za služenje.

Obred je vodila s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica. U svojem obraćanju poručila je postulanticama kako je ove godine obred upriličen u kapeli bolesnih i starijih sestara, „koje su cijeli svoj život darovale Gospodinu te su pratiteljice, moliteljice i iznad svega svjedokinje Božje ljubavi i darivanja sebe Bogu i bližnjima“.

Osvrnula se na crtež koji su postulantice same izradile za ovu prigodu, kao i na grb Družbe koji će postulantice nositi na medaljici oko vrata: „Nacrtale ste veliki buket ruža koji simbolizira ucjepljivanje u zajednicu, poput Elizabetinih ruža, buket ruža koji je ujedno i simbol mnoštva dobročinstava. A zajednica vas prima da budete nositeljice Kristove ljubavi i one koje će od križa – koji ste kao kandidatice nosile oko vrata u obliku znaka Tau – primati snagu, pod okriljem Bezgrješne Djevice Marije, koja zauzima središnje mjesto na grbu Družbe.“ Pozvala ih je da budu one „koje će u prisutnosti svojega Anđela, iz ljubavi prema Kristu, prema zajednici, prema Družbi kojoj se ucjepljujete, nositi taj znak tijekom postulata i novicijata, tri godine, znak križa, kojim se dolazi uskrsnuću, izvršavanjem poslanja koje je Gospodin odredio za vas.“

s. Marija Stela Filipović