Trenutno pregledavate Uskrsni broj glasila „U znaku Križa“
Uskrsni broj U znaku Križa - Godina sv. Josipa

Obuhvaćajući sve aktualne teme ove bogate godine Gospodnje 2021., uskrsni broj glasila „U znaku Križa“, obogaćen je brojnim prilozima brojnih suradnika. Uz uskrsnu temu, ovaj broj nadahnjuje Godina sv. Josipa, kao i Godina majke M. Amadeje Pavlović. O tome nam progovara i u svojem uvodu s. Jacinta Mandura, glavna urednica, te se osvrće na pojedine jedinstvene tekstove ovoga broja, kao što je tekst duhovne obnove, o. Martina Dretvića, franjevca konventualca.

Sestra Valerija Široki, provincijalna poglavarica, ohrabruje svojom uskrsnom čestitkom, nadahnutom temom Generalnoga kapitula, koji bi se ove godine trebao održati. Tema je  prepoznatljiva i povezana s putom učenika u Emaus,  te sa spisima majke M. Amadeje Pavlović. A već u prvom poglavlju možemo se nadahnuti i na primjeru i životu sv. Josipa, kojega sestre već od samih početaka posebno štuju kao svojega zaštitnika i zagovornika u mnogim potrebama. Također u Križnom putu možemo osjetiti kako je on iz neba proživljavao Isusovu muku i pratio ga sve do križa i uskrsnuća.

Tema križa i uskrsa glavna je tema koja se provlači kroz sve tekstove, poetske, meditativne i prozne, te nam na razne načine donosi temeljnu poruku evanđelja na kojoj se može nadahnuti sav naš život i postojanje.

Zatim, kao i u svakom broju, mogu se  pročitati vijesti o nekim događanjima u našim samostanima i djelokruzima, posebice izdvajamo Redovnička slavlja u kojima se donosi prikaz slavlja rubinskih i dijamantnih zavjeta sestara, doživotnih zavjeta te primanje novih aspirantica u kandidaturu. Ovdje ne možemo donijeti sva događanja, ali ih se može naći na internetskoj stranici.

U tekstovima prenesenim iz glasila Družbe „Theodosia“, možete doznati kako i kada su prve sestre došle u Ugandu, kao i o njihovim radostima i nadahnućima kojima ih Gospodin prati, posebice vezanim uz zagovor bl. s. Ulrike Nisch. Na taj tekst nadovezuje se i sljedeći, u kojem doznajemo kako je nastala Kuća Ulrike u Hegneu, te o iskustvima i perspektivama djelovanja sestara.

Na vrlo opipljiv i slikovit način, o. Franjo Vlašić (1930.-1985.), OFM, progovara nam o usponima i padovima duhovnoga života. Mnoge redovničke zajednice, koje primaju naše glasilo, posebno se raduju ovomu poglavlju. U temi ovoga broja posebno izdvajam naslov koji nam može poslužiti kao moto: Život i Križ su velika milost.

U povijesnom prikazu možete vidjeti vrijedne fotografije iz naše prošlosti te zanimljiva izviješća o svetim sestrama novakinjama koje su svoje žrtve i živote uložile u Hrvatsku provinciju.

Kao i u svakom broju, tako i u ovom, nadahnjujemo se na primjeru i životu utemeljiteljice bl. majke M. Terezije Scherer, te doznajemo kako Molitvom vjera postaje iskustvo. Tu su i zahvale i prošnje našoj blaženici te jedno posebno iskustvo uslišanja.

Život naših pokojnih sestara, koje su još nedavno koračale s nama ovom zemljom i prešle su prag vječnosti, ohrabruje nas na putu nasljedovanja Krista. Također donosimo imena članova obitelji i rođaka koji su se preselili u vječnost, te molimo za pokoj njihovih duša, kao i za utjehu njihovim obiteljima, osobito djeci.

I na kraju, a posebno bih istaknula jednu posebnost ovoga broja našega Lista, a to su Litanije bl. s. Ulriki Nisch, čiji zagovor molimo. Još jedan odlomak iz veselog teksta s. Margite Gašparovsky neka nas prati u našim danima:

Povjerimo Ocu svoj život, svoje dane, bili oni sunčani ili kišni, topli ili hladni, puni grmljavine ili tihe kiše.

Bog se brine za nas. Ni vlas vam ne će pasti s glave bez njegova znanja a još više bez njegove brige, pune ljubavi

i dobrohotnosti.

s. Nada Martinković