na novom groblju

Milosrdne sestre sv. Križa u Đakovu 26. studenoga 2020. godine obilježile su 49. godišnjicu smrti majke M. Amadeje Pavlović, te svečanim rekvijemom, koji je predslavio mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, ujedno otvorile Godinu majke M. Amadeje.

Majka Marija Amadeja, krsnim imenom Karolina Pavlović, kao provincijalna poglavarica u vremenu Drugoga svjetskog rata, dala je značajno svjedočanstvo vjere i hrabrosti u nastojanju oko očuvanja redovničkoga identiteta.

Nadb. Hranić u svojoj propovijedi povezao je hrabrost i poletnost majke M. Amadeje s uskrsnom i duhovskom vjerom prvih Isusovih učenika (usp. Dj 1, 8 i Iv 20, 21): Majka M. Amadeja bila je mudra i inteligentna, hrabra žena, puna Duha Krista Uskrsloga, koja je shvatila da je kršćanin po samoj vjeri u uskrsnuće istodobno poslan biti u svom društvenom ambijentu proročki znak i glas, sposoban plivati protiv struje i zauzimati se za poštovanje temeljnih ljudskih prava i dostojanstva svakoga čovjeka, neotuđivih, jer mu ih je dao Bog Stvoritelj i zato nema ovozemnoga režima koji bi ta prava i dostojanstvo smio dovesti u pitanje, a još manje ih smio ugroziti i pogaziti.

Nadbiskup je zatim podsjetio na hrabro djelo majke M. Amadeje kojim je pokazala zalaganje za jednakost svih rasa i kultura pred Bogom: kad je spasila život židovskoj djevojčici Zdenki Bienenstock, udanoj Grünbaum, te joj je za to djelo dodijeljen naslov „Pravednica među narodima“.

Propovjednik je zatim istaknuo bitnu ulogu majke M. Amadeje u vremenu u kojem se sve što je crkveno i vjersko oduzimalo i zatvaralo te se tako sprječavao vjerski i karitativni rad:  Majka M. Amadeja tu je pokazala zavidnu diplomatsku taktiku i vještinu pregovaranja. Znala je osjetiti kad mora pokazati i spremnost na kompromis. Da bi sačuvala provincijalnu kuću, pronalazila je i komunističkim vlastima predlagala i alternativna rješenja.

Podsjetio je zatim na poglavlje u kojem su komunističke vlasti željele sestrama oduzeti redovničko odijelo, te kako je majka M. Amadeja u tome prepoznala namjeru kojom žele nastaviti s oduzimanjem svega što je bitno za redovnički život: zajedništvo u blagovanju, molitvi i odlazak u crkvu: Kad sestre otpuštaju iz bolnica jer ne žele skinuti redovničko odijelo, ona nastupa proročkom jasnoćom i težinom svoje riječi.

Na kraju mons. Hranić zaključio je: Po isteku službe provincijalne poglavarice majka M. Amadeja i dalje je bila raspoloživa za službe koje su joj bile dodijeljene. Stekla je glas uzorne i svete redovnice. Radujem se zato i pozdravljam programe koje planirate u ovoj godini, kako biste se vi sami i kako bismo se i mi, svećenici i vjernici, bolje upoznali s njezinim likom i redovničkim svjedočanstvom.

Propovijed u cijelosti možete pročitati ovdje:
Rekvijem za + Majku Amadeju Pavlović 26-11-2020 – Uvod i propovijed

Sestre su dalje nastavile svoj program u danu zahvalnosti za sve što je Bog učinio po majci M. Amadeji. U prijepodnevnom programu sestre su se okupile u samostanskoj crkvi na molitvu krunice. Uz otajstva žalosne krunice pripremljeni su i čitani tekstovi iz života majke M. Amadeje. Prije početka molitve s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, sestrama je uputila nekoliko riječi kojima ih je pozvala na osluškivanje u molitvi i duhovnom čitanju, kako bi otkrile što nam majka M. Amadeja želi reći za naš duhovni i redovnički život.

U popodnevnim satima sestre su pohodile sestarsko groblje, uz prigodni program zahvale i molitve za pokojne.

Predvečerje su obilježile klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom i molitvom Večernjih hvala. Više o majci M. Amadeji i programu obilježavanja Godine njoj posvećene, može se pročitati na internetskoj stranici:

Također u listiću koji će izlaziti jedanput mjesečno.

s. N. M.