Majka Amadeja (Karolina) Pavlović (1895.- 1971.)

Ostavila je svijetli trag u povijesti Hrvatske provincije Milosrdnih sestara sv. Križa

Ponudit ćemo se Gospodinu kao žrtve ljubavi i zadovoljštine. Njemu koji je toliko vrijeđan, toliko mržen i proklinjan… Mi ćemo to učiniti rado … Iz duboke zahvalnosti za njegovu veliku neshvatljivu ljubav, kojom je on dao svega sebe za svaku od nas.

Ivan Armanda, dipl. theo.

priprema godine majke amadeje

Đakovačko-osječka nadbiskupija

Mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki

s. M. Estera Radičević

S. Amadeji Pavlović posthumno dodijeljeno priznanje

IKA

Ne zaboravite da nas Bog nosi u svom naručju kroz sve nevolje onamo gdje nam se ne sviđa i kamo, po ljudsku govoreći, ne bismo htjele poći.

Majka Amadeja

Suvremenice o majci Amadeji

s. Aurelija Miličić

"Svaki susret s majkom Amadejom bilo nam je novo ohrabrenje i snažan poticaj na oduševljenje i ustrajnost. Iako je bila obterećena mnogim brigama i poteškoćama, uvijek nam je poklanjala prijazni smiješak i lijepu riječ."

s. Tihoslava Košec

"Ona je nas hrabrila, štitila i obilazila tako da sam imala neizmjerno povjerenje u nju. Znala me zapitati: Sestro, volite li jako Isusa?"

Zdenku Bienenstock

Zdenka Biennenstock

"Majka Amadeja izložila je zbog mene sebe i cijeli samostan opasnosti. Pokušaji pružanja utočišta, pomaganja ili spašavanje Židova kažnjavali su se smrću. Ona je čuvala moju tajnu, unatoč opasnosti za sebe i za cijelu zajednicu u samostanu."

Medijski kutak

Gđa Zdenka Binnenstok Grünbaum, 2006. godine, napisala je pismo sestrama. Ovdje možete čuti dio pisma i što je još Majka Amadeja poduzela za vrijeme rata.

Foto: Pixabay