Trenutno pregledavate 51. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica u Ludbregu

LUDBREG, 24. 2. 2023.


51. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica održava se u Ludbregu od 23. do 25. veljače u organizaciji Povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica Hrvatske redovničke konferencije.


S. Danijela Anić, voditeljica ovoga povjerenstva kaže da je riječ o „ulaganju u rast kako bi kao odgojitelji pomogli onima koji razmišljaju o Božjem pozivu“.

„Tema koju smo izabrali za ovu godinu – radost i nada u posvećenom životu – posebno se poklapa s izazovima s kojima smo se nosili protekle dvije godine: pandemijom i potresom. Pandemija i potres izazvali su određene krize i traume, a tu je i kriza na globalnoj razini. Imamo i ono lokalno što se među nama događa, a to su naši međuljudski odnosi koji su za nas izazov. Danas gotovo da nema područja i zajednica u kojima radost i zajedništvo nisu u krizi“, istaknula je s. Danijela. Naglašava da kao redovnici žele živjeti još više oduševljeno poziv koji su odabrali,  a to je Krist – stijena na kojoj stoje.

Izv. prof. dr. sc. Taras Barščevski, profesor na Katedri Svetog pisma Novoga zavjeta na zagrebačkom KBF-u, odgojiteljicama i odgojiteljima govorio je o radosti i nadi iz biblijske perspektive.

Kazao je da je važno odgajati u radosti i pokazati tu radost koja nam dolazi od poziva, od Boga, kako bi ta radost prešla na druge. Ističe kako nitko neće nasljedovati Krista, ako ne bude privučen tom radošću. „Nada je temelj u kojem vidimo mogućnost prijeći preko naših ograničenja zahvaljujući Božjoj intervenciji. Naša kršćanska nada daje nam vidjeti što je Bog već učinio za nas. Krist nas je otkupio i sada očekujemo to ispunjenje“, naglasio je prof. Barščevski.

Prof. Maja Jakšić, psihoterapeutkinja i specijalistica iz pastorala kriznih situacija govorila je o situacijama u kojima gubimo radost i nadu te što nas to dovodi do toga da ‘pregorimo’, ali i o mogućnostima da se izdignemo iz teškoća koje nam život donosi.

S. Marta Vunak, odgojiteljica u novicijatu Družbe sestara malog Isusa, kao sudionica ovog vijećanja kaže kako svijet danas pruža kratkotrajnu radost i da su mladi koji danas dolaze u samostane lovci na te trenutke radosti. „Stav da se budim radosna, da sam dijete Božje, da sam redovnica – to je jedna dublja dimenzija, jedna kvalitetnija stvarnost koju trebam odgajati kod sebe, a onda i kod mladih koji su nam poslani“, istaknula je.

Karmelićanin o. Zlatko Pletikosić, odgojitelj u samostanu u Remetama, rado dolazi na ove susrete redovničkih odgojitelja jer želi čuti i naučiti nešto novo. „Izazova je uvijek bilo i danas ih također ima. Kod karmelićana je to specifično jer nas nema puno u Hrvatskoj, a dolaze nam mladići iz raznih krajeva pa i onih u kojima nismo prisutni. Dolaze nam i mladi, ali i stariji, iako je tendencija da nam dolaze ozbiljnija, starija zvanja“, istaknuo je o. Zlatko.

Tekst / Foto: Branimir Gubić

Preuzeto sa stranice Varaždinske biskupije: