Trenutno pregledavate Blagoslov novoizgrađene Kuće sv. Josipa u Osijeku

U Osijeku, u zajednici Milosrdnih sestara sv. Križa, Krbavska 22, 18. ožujka 2023. godine blagoslovljena je novoizgrađena Kuća sv. Josipa. Obred blagoslova vodio je vlč. Vladimir Delić, župnik Župe sv. Josipa Radnika u Osijeku.

Na radost blagoslova nove kuće došle su sestre iz Đakova: s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, s. Nikolina Nikolić, zamjenica provincijalne poglavarice i sestre savjetnice provincijalne poglavarice: s. Lucija Kopić, s. Ivanka Marija Vrgoč i s. M. Emanuela Kvesić. Prisutna su bile s. Lovorka Jukić, provincijalna ekonoma, i s. Josipa Ćibarić.

Pozivu na svečanost blagoslova odazvali su se oci franjevci: fra Venancije Mihaljević, gvardijan samostana u Tvrđi, fra Drago Bedeničić, vikar Provincije sv. Ćirila i Metoda i župnik Župe sv. Obitelji u Osijeku, fra  Zoltan Dukai i fra Ivan Ivanković. Također su bila prisutne i sestre redovničkih zajednica u Osijeku: Marijine sestre Čudotvorne medaljice, milosrdnice sv. Vinka Paulskoga i sestre Obitelji Malih Marija.

Za vrijeme blagoslova vlč. Delić održao je nadahnutu homiliju koju je započeo navođenjem 7. člana Konstitucija: „Tako svojim životom pokušavamo očitovati nešto od one ludosti ljubavi koja je Kristu donijela smrt na Križu, a čovječanstvu spasenje.“ Istaknuo je da život sestara, njihovo svjedočanstvo, rad i služenje trajno podsjećaju na ono što je živjela i suutemeljiteljica Družbe, blažena majka Marija Terezija Scherer, jer je na pitanje potrebitih: „Gdje stanujete? Možete li pomoći?“ odgovarala nesebičnim i velikodušnim služenjem. Izrazio je kako je osobno sretan što je od ranoga djetinjstva odgajan brigom predanih Milosrdnih sestara sv. Križa te da ga život sestara podsjeća na to da u životu nije najvažnije ono što mi činimo, nego ono što je Bog u svojoj ljubavi za nas učinio, što čini sada i što će još činiti. U nastavku župnik je zahvalio sestrama što prepoznaju u životu Božji naum i u tom smislu djeluju, kako u svijetu, tako i konkretno, u župnoj zajednici, preporučivši ih zagovoru sv. Josipa, kojega su sestre izabrale za zaštitnika nove kuće, a koji je ujedno zaštitnik i Župe na području koje nalazi se i njihova zajednica.

Na završetku obreda prisutnima se obratila s. Valerija Široki, zahvalivši vlč. Vladimiru Deliću što je vodio obred blagoslova novoizgrađene kuće. Zaželjela je da kroz ovaj novi prostor poteče obilat blagoslov na sestre koje će ovdje živjeti i djelovati, kao i na sestre koje će u ovoj kući boraviti radi liječenja. Zahvalila je i prisutnim predstavnicima arhitektonske tvrtke Rechner d.o.o. iz Osijeka, kao i izvođačima radova, predstavnicima tvrtke Akropola d.o.o. iz Satnice Đakovačke, koji su izgradili ovu lijepu kuću da bude udoban dom sestrama koje su u službi narodu Božjemu u Osijeku. Na poseban način zahvalila je s. Lovorki Jukić, provincijalnoj ekonomi, koja je od početka pratila gradnju i opremanje te se brinula za svaki detalj, iz čega je niknulo predivno zdanje, danas upotpunjeno blagoslovom. Ujedno je zahvalila i sestrama zajednice u Osijeku koje su suradnjom i spremnošću pratile tijek radova.

Nakon obilaska novoizgrađene zgrade i blagoslovljenih prostora svečanost je nastavljena zajedničkim objedom i zahvalnim druženjem. Osobito su na ovom događaju bile zahvalne sestre osječka zajednice: s. M. Anka Cipetić, s. M. Nevenka Kudić, s. M. Branka Čutura, s. Marija Stela Filipović, s. Monika Hančić, s. Anđela Sudar, s. Marijela Nikolić, s. Antonia Barišić-Jaman, predvođene kućnom poglavaricom s. Ivom Davidović.

s. Marija Stela Filipović