Trenutno pregledavate Blagoslov obnovljenih postaja Križnoga puta

„Devedesetih godina prošloga stoljeća, bilo je više konvoja iz zapadnih zemalja, među kojima je bila jedna donacija postaja križnoga puta koji je bio dosta oštećen i napuknut. Godinama je čekao obnovu i ruke koje će ga vratiti u funkciju.“ Riječi su to s. Lovorke Jukić, provincijalne ekonome, koja je pronašla umjetnika Mislava Tadića, i pokazala mu postaje. Mislav je nakon nekog vremena iznio sestrama svoju ideju obnove i tako su postaje ponovno zaživjele. Mislav još studira i ovo mu je prvo djelo koje je načinio u svojim danima studija. Postaje su postavljene u vrtu, kod Gospinoga kipa, u krugu, po dvije ili tri zajedno.

U petak, 1. listopada 2021. godine, u 14.30 sati, u samostanskom dvorištu, okupile su se sestre iz svih samostanskih zajednica na blagoslov Križnoga puta koji je vodio vlč. Mato Mićan. Prije blagoslova riječ pozdrava prisutnim sestrama i djelatnicima samostana, izrekla je s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, predstavljajući umjetnika. Pozdravila je sve prisutne i rekla: „Okupili smo se oko ovih postaja križnoga puta koje smo devedesetih godina dobili od sestara iz jedne naše zapadne provincije. Drago nam je da smo ih o 50. obljetnici smrti majke M. Amadeje uspjeli obnoviti i pronaći mjesto za njih. Ovo je svima nama drago mjesto gdje smo od vremena kandidature rado dolazile moliti i preporučivati svoje potrebe našoj nebeskoj Majci. Od sada ćemo zajedno s njom obilaziti ove postaje križnoga puta i častiti muku, smrt i uskrsnuće Njezina Sina. Ove postaje križnog puta, ovako lijepo obnovio je i osmislio njihovu postavu, ovdje prisutni Mislav Tadić student pete godine Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ujedno zahvaljujemo s. Lovorki, s. Kristini i našim djelatnicima te Marku I Zlatku koji imaju svoj udio u uređenju križnog puta.“ Zatim je svoju riječ, uputila s. Lovorka, i nakon nje sam Mislav Tadić.

Zatim je s. Valerija rekla da su obnovljene slike i rame postaja križnog puta u samostanu na širokim stepenicama. Sestra M. Estera Radičević, bivša provincijalna poglavarica, u svojem govoru je rekla da se sjeća kako su sestre hodajući od postaje do postaje molile često taj Križni put, te se zauzela i vodila obnovu.

Nakon blagoslova postaja Križnoga puta u vrtu slijedila je molitva Križnoga puta, a zatim blagoslov postaja na porti samostana.

„Klanjamo ti se, Kriste, i blagoslivljamo te, jer si svojim svetim Križem otkupio svijet!“

s. Nada Martinković