sestre juniorke 2024

U petak 5. siječnja započeo je susret sestara juniorki Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu na kojem se okupilo svih 14 sestara s privremenim zavjetima. Prvi dan susreta program je vodila s. Gabrijela Tea te kroz svoje predavanje naglasila prioritet dubokog i iskrenog osobnog odnosa s Kristom u redovničkom životu. Govorila je o važnosti ustrajnosti kroz koju se pokazuje ljubav i po kojoj silazi Duh Sveti, istaknuvši kako je lako raditi dok smo entuzijastični, no, Gospodin cijeni i blagoslivlja kada ustrajemo na putu dobra unatoč teškoćama. Potrebno je vraćati se na izvor te se iznova pitati jesmo li onakve kakvima nas Isus želi, nadahnjivati se i tražiti snagu u molitvi i svijesti o Božjoj prisutnosti i uslijed svih poslova i dnevnih obveza. Unatoč dužnostima koje od nas zahtijevaju različite službe, ne smiju se zanemariti trenutci samoće u tišini pred Gospodinom.

Bilo je odvojeno vrijeme i za rad u samoći kroz pripremljena poticajna pitanja, a kroz rad u skupinama razmjenjivala su se mišljenja i iskustva o vjeri, molitvi i  poteškoćama o čemu je svaka skupina naposljetku iznijela glavne zaključke.

Drugi dan susreta predvodio je vlč. Stjepan Matezović, duhovnik u bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, koji je kroz temu „Hram Duha Svetoga – poziv na svetost“ govorio o svetosti kao našem glavnom zanimanju, zvanju, pozivu i cilju, naglašavajući da pojam svetosti treba ispravno shvatiti, ne pokušavajući dostići savršenost već svakoga dana nastojati živjeti svetije tražeći svoj osobni način. Tijekom poslijepodnevnog nagovora vlč. Matezović govorio je o poučljivosti, potpunom predanju i prepoznavanju Božje volje, naglasivši kako su srce i savjest glavni tumač onoga što Bog od nas želi. Održana je i duhovna radionica „Evanđeoski savjeti“ kroz koju se promišljalo o zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti, poteškoćama i mogućim rješenjima te ulozi onih kojima je povjereno vodstvo mlađih.

Naposljetku je uslijedila rasprava i zajednički osvrt tijekom kojeg je istaknuto kako je od velikog značaja graditi zdravo zajedništvo te pronalaziti podršku jedni u drugima, no, prije svega izgrađivati osobni odnos s Gospodinom.

Posljednjeg dana juniorskog susreta, sestre juniorke susrele su se i s provincijalnom poglavaricom s. Valerijom Široki te s. Nikolinom Nikolić, zamjenicom provincijalne poglavarice i voditeljice juniorata.

Susret je završen u iskrenoj zahvalnosti na organizaciji, svim duhovnim poticajima, ohrabrenjima i mogućnosti međusobnog povezivanja, s produbljenom sviješću o zajedničkom hodu za Gospodinom od čije nas ljubavi nitko ne će moći rastaviti.

s. Amadea Birovljević