Trenutno pregledavate Preminula s. Gertrud Furger

Ljubavlju vječnom ljubim te,

 zato ti sačuvah milost. (Jer 31, 3)

U obećani vječni život ušla je

sestra Gertrud Furger

Vals, GR

Rođena: 30. studenoga 1936.

Zavjete položila: 25. kolovoza 1960.

Vrhovna poglavarica od 1978. do 1996.

Preminula 27. prosinca 2023., u Domu sv. Josipa (Ingenbohl)

Sestra Gertrud, krsnim imenom Ines Maria, rođena je u studenom 1936. godine, u Muriju kod Berna kao drugo od troje djece, od roditelja Fridolina i Gertrude Furger. Imala je sretno djetinjstvo i mladost. Još kao mlada djevojka Ines Maria željela je postati redovnica i ići u misije. Međutim, njezinim je roditeljima bilo važno da prije toga stekne dobro obrazovanje. Nakon završene srednje škole, u Cambridgeu, u Engleskoj, završila je studij engleskoga jezika. U Družbu Milosrdnih sestara sv. Križa  ušla je s 22 godine. Ulaskom u novicijat dobila je ime sestra Gertrud. Prve zavjete položila je 1960. godine. Kao redovnica studirala je opću pedagogiju na Sveučilištu u Fribourgu. Godine 1963. ispunila joj se životna želja: poslana je na Tajvan kao misionarka. U vrlo kratkom vremenu naučila je kineski jezik, govorni i pisani. Godine 1972. imenovana je poglavaricom u misijama i posvetila se sestrama i ljudima koji su joj povjereni. Budući da je 1975. godine imenovana vrhovnom savjetnicom, teška se srca vratila u Ingenbohl, u Kuću maticu. Sve do svoje smrti ostala je duboko povezana s ljudima svoje druge domovine, Tajvana.

Godine 1978., na Generalnom kapitulu, sestre su izabrale sestru Gertrud za vrhovnu poglavaricu. Ona je 18 godina brižno i zauzeto vodila Kongregaciju. Središnja joj je briga bila promicanje jedinstva u različitosti i različitosti u jedinstvu u našoj  široko rasprostranjenoj Kongregaciji. Uživljavala se u različite kulture i  suosjećala  je sa svojim susestrama. Poznavanje više jezika, sposobnost slušanja i duboka vjera pomogli su joj da podupre i promiče budućnost provincija i vikarijata u njihovim ponekad teškim političkim i društvenim situacijama. Od 1996. do 2010. godine sestra Gertrud, kao generalna prokuratorica, zastupala je interese Družbe u Vatikanu i ujedno je bila i poglavarica u sestarskoj internacionalnoj kući u Rimu. Nakon povratka u  Kuću maticu 2010. godine, preuzela je razne poslove u tajništvu i održavala je kontakte s mnogim sestrama diljem svijeta. Zbog sve većih fizičkih tegoba 2020. godine preselila se u Dom svetoga Josipa, odakle se 27. prosinca 2023. godine preselila u vječni život. Sestru Gertrud pamtit ćemo kao dragu i zahvalnu sestru. S njom i za nju zahvaljujemo Bogu koji ju je darovao našoj zajednici.

Ingenbohl, 28. prosinca 2023. godine

sestra Tobia Rüttimann, provincijalna poglavarica

susestre i rodbina

Pogrebni obredi

Pokop u petak 19. siječnja 2024. godine u 14 sati, na samostanskom groblju. Potom sv. misa u samostanskoj crkvi. Od 13.30 do 13.55 sati mogućnost je za oproštaj na samostanskom groblju. Za sudjelovanje na pogrebnim obredima potrebna je prijava.