Trenutno pregledavate Slavlje 20. obljetnice FRAME u Đakovu

U petak, 24. rujna 2021. godine, okupila su se bratstva Osječkoga bratskog područja FRAME na duhovni kapitul u Đakovu. Kapitul se održao na Ljetnoj terasi Centra Amadea. Duhovni kapitul prožimala je tema: “Gledajte u Gospodina i razveselite se!” Prva večer započela je pozdravom, molitvom krunice i slavljenjem sv. mise koju je vodio fra Ivan Crnković, u koncelebraciji s fra Matijom Marijićem, područnim duhovnim asistentom, fra Stjepanom Hrkačem i fra Ivicom Janjićem. Nakon sv. mise duhovnim asistentima i framašima obratila se s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica, i zaželjela da se u ovim prostorima osjećaju “kod kuće”. U nastavku framaši su imali rad po grupama, a nakon toga klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, koje je vodila s. Doroteja Krešić.

U subotu, 25. rujna, nakon Jutarnjih hvala Božanskoga časoslova, katehezu na temu “Sv. Franjo zagledan u Gospodina”, s radom u grupama i plenumom, vodio je fra Ivica Janjić. Popodne, u 15 sati, framašice Matea Gazilj, koja je volontirala u Boliviji, i Barbara Vargić, u Tanzaniji, iznijele su svoja svjedočanstva te su animirale rad u grupama, gdje su mogli dolaziti framaši i postavljati im pitanja. Bivša predsjednica Frame, Matea Zovko, koja se upravo vratila s hodočašća Camino de Santiago, obogatila je framaše svojim svjedočanstvom.

U 18 sati, na svečanoj sv. misi koju je slavio fra Matija Marijić, u koncelebraciji sa župnikom đakovačke Župe Svih svetih, preč. Ivanom Lenićem, i subraćom: fra Ivanom Crnkovićem, fra Stjepanom Hrkačem, fra Ivicom Janjićem i fra Sinišom Pucićem – framaši su dali ili obnovili svoja obećanja. Ovim slavljem obilježena je dvadeseta godišnjica djelovanja Frame u Đakovu. Prije sv. mise preč. Ivan Lenić uputio im je svoje čestitke. Bili su prisutni framaši koji su u Frami bili na samim početcima, sestre koje su tijekom ovih dvadeset godina bile duhovne asistentice u Đakovu, kao i one koje su bile medicinska pratnja na Franjevačkom hodu.

U večernjim satima održan je prigodni program koji su vodili framaši domaćini. Na početku su pozdravili goste i uručili prigodne poklone – framaške majice te kemijske olovke – onima koji su posebno zaslužni za postojanje i rad Frame.

Nakon toga pozvali su prov. poglavaricu, s. Valeriju Široki, da uputi prigodne riječi svima prisutnima. Ona je najprije, u ime svih sestara, čestitala framašima koji su dali ili obnovili svoja obećanja življenja evanđelja u Bratstvu Franjevačke mladeži. Također je čestitala 20. obljetnicu đakovačkoj Frami. Zahvalila je zatim framašima za njihov doprinos u animiranju sv. misa u samostanu te za sudjelovanje u crkvenim i društvenim događanjima. Zatim je zahvalila duhovnim asistenticama, posebno s. Gabrijeli Tei koja toliko godina oduševljava mlade za nasljedovanje Gospodina.

Na kraju su zapalili i pustili u zrak 20 lampiona, po jedan za svaku godinu.

Duhovni kapitul nastavio se sljedećega dana katehezom fra Siniše Pucića na temu: „Framaš svjedok Radosne vijesti“ i sv. misom koju je vodio fra Siniša, uz koncelebraciju fra Matije Marijića i fra Stjepana Hrkača.

Voditeljica i organizatorica cijeloga trodnevnog programa bila je prva i sadašnja duhovna asistentica Đakovačkoga područnog bratstva s. Gabrijela Tea Damjanović.

s. Nada