Trenutno pregledavate Treća skupština članova udruge „Renate“

U Centru za duhovne obnove, pod nazivom „Fatimsko svetište“ smještenom pokraj samoga Svetišta Gospe Fatimske, od 13. do 19. studenoga 2022. godine okupilo se stotinjak sudionika, članova Udruge RENATE – Redovništvo Europe umreženo u radu protiv trgovine ljudima i iskorištavanja – na svojoj trećoj Skupštini. Bili su prisutni predstavnici iz preko dvadeset zemalja, a iz Hrvatske sudjelovale su dvije sestre: s. Stanka Oršolić, Sestra Družbe naše Gospe, i s. Viktorija Šimić, Milosrdna sestra sv. Križa, čime je bilo zastupljeno redovništvo i Hrvatske, i Bosne i Hercegovine.

Tema susreta bila je: „Zajedno na putu prema 2030. godini. Ostvarenje sna: svijet bez ropstva!“

Svaki dan započinjao je molitvom, kojoj je prethodio kratki film gdje su prisutni mogli gledati preživjele i slušati njihov glas o upadanju u ropstvo po rukama trgovaca ljudima. Rad je bio prožet i stručnim teološkim promišljanjima. Na početku susreta sudionici su imali priliku upoznati se s radom europske Udruge RENATE tijekom proteklih šest godina, odnosno od Druge skupštine članova Udruge RENATE, koja je održana u Rimu 2016. godine. Taj je rad predstavila dosadašnja predsjednica same Udruge s. Imelda Poole, IBWM, istaknuvši da: „Siromaštvo postoji, ne zato jer ne možemo nahraniti gladne, nego zato jer ne možemo nasititi bogate.“ Progovorila je ujedno i o samom poslanju Udruge RENATE, predstavivši novi letak. Na naslovnoj strani letka čitamo: „RENATE nastoji ukinuti sve oblike trgovine ljudima i iskorištavanja kojima se narušava ljudsko dostojanstvo i osnovna ljudska prava. Putem umreženja na europskoj razini, RENATE usvaja pristup usredotočen na žrtvu, na ljudska prava i na informiranost o traumi, u odnosu na zakon.“ Umreženje RENATE utemeljile su redovnice iz više europskih kongregacija u Europi 2009. godine, kako bi radile na suzbijanju trgovine ljudima i iskorištavanja. RENATE danas broji preko 300 članova u 31 državi. U letku se može vidjeti kako „kretanje trgovine ljudima pokazuje da je Europa pogođena posebno na tri načina. Prvo, veći dio Europe odredište je za žrtve trgovine ljudima, zatim neke su zemlje značajna ishodišta trgovine ljudima, i u mnogim zemljama prevladava trgovina ljudima unutar pojedinih država.“ Na kraju letka nalaze se riječi pape Franje, izrečene na Drugoj skupštini članova Udruge RENATE, 7. studenoga 2016. godine u Rimu: „Zahvaljujem vam za vaše vjerno svjedočenje evanđelja milosrđa, očitovana u vašem predanom radu na oporavku i rehabilitaciji žrtava trgovine ljudima.“

Iz bogatoga programa Treće skupštine možemo izdvojiti neke sudionike panel-diskusije: predstavnike Crkve u Portugalu, uključene u rad protiv trgovine ljudima, predstavnike „Talitha kum“, Dikasterija za migraciju i izbjeglice iz Vatikana, predstavnicu UCESM-a; zatim bivšega koordinatora EU-a u radu protiv trgovine ljudima; savjetnika brojnih internacionalnih organizacija za suzbijanje trgovine ljudima itd. Bilo je također više prilika za razgovor u manjim skupinama, u kojima su se mogla izmijeniti uspješna iskustva rada, najbolja praksa te se ujedno pronalazilo i nove ideje za daljnje djelovanje.

Članovi RENATE iz Portugala jedan su dan organizirali izlet u Lisabon, gdje su sudionici Skupštine, među ostalim, mogli posjetiti Sklonište za žrtve prisilne prostitucije, Isusovački centar za izbjeglice, kao i katedralu i Baziliku sv. Antuna  – mjesto njegova rođenja, te razgledati ljepotu samoga grada Lisabona.

Posljednji dan Skupštine sudionici su se posebno usmjerili na budućnost same Udruge RENATE, postavljanje određenih zadataka za narednih pet godina, kao i preuzimanje određenih obveza u pojedinim skupinama, koje će biti od pomoći novomu Upravnom vijeću Udruge RENATE, izabranom u Nizozemskoj u svibnju 2022. godine.

Susret je završio svečanom misom u kapeli Fatimskoga svetišta.

Ispunjeni milošću i radošću što se sam Susret održavao upravo u blizini samoga Svetišta Gospe Fatimske, nadamo se da će plodove susreta osjetiti osobito žrtve trgovine ljudima, a – po preventivnom djelovanju – i potencijalne žrtve, koje će – po zauzetosti mnogih ljudi dobre volje, a tako i članova Udruge RENATE – sve više upoznavati opasnost koja se često krije iza mnoštva lijepih riječi, oglasa, obećanja i ponuda.

s. Viktorija Šimić