Trenutno pregledavate Učenici iz Osijeka u Domu mladih Betanija Đakovo

Od 19. do 21. siječnja učenici Isusovačke klasične gimnazije iz Osijeka boravili su u prostorijama Doma mladih Betanija, Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu. O. Boris Jozić, SJ, vjeroučitelj, predvodio je trodnevnu duhovnu obnovu koja je bila idealna prilika za produbljivanje osobnoga odnosa s Gospodinom.

Sestra Doroteja Krešić, postulantice i aspirantica bile su pozvane podijeliti iskustvo redovničkoga života te zajedno s mladima pohoditi Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu. Drugi dan duhovne obnove sestra Doroteja pripremila je prezentaciju na temu „Kršćanska molitva“ u duhu poziva pape Franje da ova godina bude posvećena produbljivanju molitve, osobne i zajedničke.

Postulantica Ana Umiljanović posvjedočila je o važnosti molitve u odazivu na posvećeni život. Prikazala je svoj život u tri scene: 1) Molitva u razdoblju od rođenja do kraja osnovne škole; 2) Molitva u srednjoj školi i pitanja koja se pojavljuju; 3) Molitva nakon predanja Gospodinu i odaziv na redovnički život.

Aspirantica Lucija Ofenbeher podijelila je svoje iskustvo kršćanske molitve unutar obitelji. Što znači zajednička molitva, kakva bi ona trebala biti, kakve se poteškoće pojavljuju unutar obitelji koja ne moli, kako potaknuti roditelje da započnu zajednički hod s Gospodinom i koja je naša uloga unutar obitelji nakon ulaska u samostan.

Zadnja zajednička točka bila je rad u skupinama. Učenici su se podijelili u četiri skupine, u kojima su raščlanjivali dio molitve „Oče naš“. Svaka skupina odgovarala je na postavljena pitanja. Unutar grupe dijelili su svoja iskustva vezana uz to kako se nose s određenim životnim situacijama, što za njih znači oprostiti te kako oni, kao važni članovi Crkve, mogu doprinijeti njezinu boljitku i razvoju.

Duhovna obnova nije samo važna za izgradnju osobnoga odnosa s Gospodinom. Često puta, baš u trenutcima samoće, razlučivanja i razmatranja, Isus nas potiče da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta, ali na način na koji je on to predvidio. Bit će trenutaka u kojima ćemo se htjeti sami boriti s olujama ovoga svijeta, ali budemo li u svemu uvijek radili s Gospodinom, tada nam postaje moguće nadvladati sve oluje.

„Sve na veću slavu Božju.“    sv. Ignacije Loyola

Lucija Ofenbeher, aspirantica