Trenutno pregledavate Duhovna obnova redovnica vinkovačke regije

U subotu, 26. studenoga 2022. godine, na kraju jedne i pred početak nove liturgijske godine, u prostorijama Župe sv. Ćirila i Metoda okupile su se redovnice vinkovačke regije na duhovnu obnovu. Tema je bila: „Kako će to biti? – čuđenje Žene pred Božjim planom“ a voditelj duhovne obnove bio je župnik Župe sv. Ćirila i Metoda, vlč. Mario Brkić. Podsvjestio je najprije okupljenima da duhovno se obnavljati ne znači na prvom mjestu nešto raditi, nego zastati, biti tu gdje jesi i prepustiti se Bogu koji djeluje. Istaknuo je nadalje da je važno ući u proces duhovne obnove upravo takvi kakvi jesmo i dopustiti Bogu da nas iznenadi. Zaustaviti se i misliti samo na svoj odnos s Bogom, dopuštajući Bogu da ulazi u moju nutrinu makar i kroz pukotine. Stavimo li odnos s Bogom na prvo mjesto, dopustimo li mu da uđe u naše srce, sve postaje drugačije. Bog ima načina kako ući i ne čeka da budemo savršeno spremni. Dolazi iznenada. Zar je svijet bio spreman za Isusov dolazak? – pitao je vlč. Brkić. Zar je Marija bila spremna?

Nakon uvodnih misli posvjestio je prisutnim redovnicama važnost poziva i zadatka na koji nas je Bog pozvao, važnost ustrajnosti na tom putu, jer Bog nas doista treba da svjedočimo Njegovu prisutnost u ovome svijetu. Dragocjeni smo mu i kad nas drugi kritiziraju i ocrnjuju, i kad ne priznaju i ne potvrđuju vrijednost onoga što radimo zbog bilo kojeg razloga. Činjenica ostaje da nas je Bog izabrao i On zna zašto. Tumačeći vrlo jednostavno i životno evanđeoski odlomak o Naviještenju, istaknuo je Božju novost na koju nas poziva: život u radosti, život bez straha i život u intimnoj povezanost s Bogom koji dolazi spasiti nas, ne od drugih, nego od grijeha. Svojim odazivom u redovnički stalež pokazali smo životno da doista surađujemo s Božjim planom za naš život, bez obzira na slabosti i nesavršenosti koje sami kod sebe vidimo. Kao što je ušao u Marijin život, tako i nama govori: „Raduj se! Ne boj se! Imaš milost Božju!“ Božji pristup nama tako je pozitivan, ohrabrujući. Nakon odaziva na Božji poziv i dalje smo ostali obični ljudi, ali izabrani za posebno poslanje. Ljudima je lakše prihvatiti našu ljudskost nego li izabranost – rekao je Predavač, no na nama je pridobiti ih makar i našom ljudskošću –  sposobnostima i talentima kojima nas je Bog obdario – a onda im navijestiti Božju uzvišenost, ljepotu Božje istine, Božjeg Kraljevstva.  Kad se osjećamo slabima, nespremnima, kad čeznemo za potpunim predanjem Bogu, znajmo se prepustiti Bogu koji djeluje, jer naše zvanje Božji je dar i Božji posao. Predavač je potaknuo sve na ustrajnost u služenju Bogu, na jasan i autentičan život, jer makar nije bez teškoća, makar nije uvijek jednostavno, prelijepo je ustrajati u služenju Bogu, u potpunom predanju, kao što je Marija činila.

Druženje je nastavljeno u ugodnom razgovoru i okrjepi u prostorijama Župe, nakon čega je slijedilo Klanjanje, prilika za sakrament Pomirenja i zajednička Večernja molitva Časoslova.

Ohrabrene Božjom pozitivnošću, sestre redovnice vratile su se svojim zajednicama zahvalne vlč. Mariju, kao i Služavkama Maloga Isusa, koje djeluju u Župi sv. Ćirila i Metoda, na svemu što su doprinijele za ljepotu ovoga susreta. Nek nam Bog daruje, po Marijinu primjeru i zagovoru, nastaviti svjedočiti radost i ljepotu potpunog predanja Bogu, potpune posvećenosti Božjim stvarima, Božjem planu.

s. Viktorija Šimić