Trenutno pregledavate Generalni kapitul – Vijesti 2

Utorak, 09. / 10. kolovoza

Prije podne su u središtu  bila izviješća vrhovne poglavarice, sestre Marije Brizar i vrhovne ekonome sestre Jaroslave Kotuľáková o njihovim aktivnostima i računovodstvu. Poslije podne je poslužilo prvom osvrtu na ono što se čulo u izviješćima provincija, vikarijata i  kuće u SAD-u.

Iz  Izvješća Vrhovne poglavarice:

Sestra Marija je na početku svog izvješća istaknula da se zbog pandemije Generalni kapitul morao odgoditi iz 2020. u 2022. godinu o to je bio izazov za sve.

U središtu rada tijekom mandata bile su smjernice kao i vizija  donesene na Generalnom kapitulu 2014. Podsjećamo, ovdje se ukratko spominje osam točaka usmjerenja: produbljivanje karizme i duhovnosti, živjeti u dijalogu, nove strukture / novi oblici; vodstvo; «Davanje lica laicima», povećana suradnja i umrežavanje, siromah među siromasima i novi oblici apostolata.

Važne su bile vizitacije i kontakti između Vrhovnog vodstva i provincija, vikarijata i  kuće u SAD-u. Pri tome su dobile uvid u to kako se karizma i poslanje žive u konkretnim mjestima, a istovremeno je to bio važan duhovni događaj za sestarske zajednice.

Sestra Marija je svoje izlaganje završila mislima Bernarda iz Clairvaux-a:

Gospodin ide  s nama.
Mislite na to gdje god se smjestili:
On je već tu,
On koji te je nosio, oblikovao, vodio i oslobodio!

Idite s Njim.
Doživi ga onako kako to nikada nisi vjerovao.
On je već tamo.

On koji vas vodi u neočekivano, novo.

On je već tamo!
Idite – vi niste napušteni.

Na kraju Izvješća svi su pljeskom zahvalili sestri Mariji.

Iz Izvješća vrhovne ekonome

U svom je Izvješću sestra Jaroslava uputila na  Smjernicu koja se odnosi na ustanove posvećenog života u pogledu gospodarstva i upravljanja imovinom: “Prema svemu što posjedujemo treba postupati s pažnjom, poštovanjem i savjesnošću.” Naše financije također imaju veze s duhovnošću, jer s načinom na koji postupamo s novcem živimo odgovornost i solidarnost unutar Družbe kao i prema ljudima kojima želimo služiti u skladu s našom karizmom.

Sestra Marija je zahvalila sestri Jaroslavi na izvješću i pouzdanom radu posljednjih godina.

     Slike Družbe

Na kreativan način uspjelo je dvama moderatorima to,  da se moglo doživjeti bogatstvo informacija iz nove perspektive.

Pojedinačne grupe oko stolova šuteći su oblikovale sliku. Prvo smo dopustili da sve slike utječu na nas, a zatim ih protumačili.

Još jednom nas je zadivila i oduševila raznolikost a ipak jedinstvo u prezentacijama.

11. kolovoza –

11. kolovoza, ujedno  blagdan svete Klare, bio je posvećen temi interkulturalnosti.

Otac Xavier Manavath, indijski Claretinac, bio je s nama i održao nam prije podne predavanje na temu “Zajednica – međunarodna, interkulturalna, proročka“.

Kapitularice su se već intenzivno bavile tom temom prije Kapitula, jer su primile pet refleksijskih impulsa na tu temu koje je pripremio otac Xavier u mjesecima koji su prethodili Kapitulu. To je  omogućilo prije podne razmjenu mišljenja s predavačem, postavljati mu pitanja i razmjenjivati iskustava.

Fra  Xavier se u predavanju prvo osvrnuo na temeljne preduvjete redovničkog života, a zatim  je govorio o kreativnoj vjernosti, što je temeljni stav za svladavanje izazova koji su pred nama. Jedan od njih je nužnost življenja interkulturalnosti, koja je više nego samo življena internacionalnost. Družba je uistinu međunarodna, ali u kojoj mjeri su vaše zajednice interkulturalne?

Poslije podne kapitularice su pozvane da se ponovno vrate na tu temu u grupnom radu. Moderatori su nas zamolili da razmislimo o izazovu – živjeti interkulturalnosti u praksi. Teorija je relativno jednostavna i svi je dobro poznamo i slažemo se u tome, ali praksa i život u interkulturalnosti u stvarnosti pak sadrže mnoge izazove. To je ujedno i naše iskustvo u ovim danima, u kojima mi kao članovi Kapitula doživljavamo interkulturalnost.

U zadnjem dijelu dana podijelili smo se u skupine kako bismo raspravljali i pregledali Molbe koje su upravljene Kapitulu.

13. kolovoza

13. kolovoza obrađivale su se pojedinačne molbe. S velikom pažnjom, gospođa Höfler i otac Thomas moderirali su jedinice predviđene za obradu.

Osvrt na tjedan označio je kraj napornog proteklog radnog tjedna.

Nakon današnjeg evanđeoskog teksta
«Pustite dječicu i ne priječite im k meni, jer takvih je kraljevstvo nebesko!”  (Mt 19, 14) bili smo impresionirani završnom pjesmom Kathy Sherman, CSJ «Lica djece»:

“Kako se možemo okrenuti od lica djece?

Lica koja nose glad, lica koja nose bol?

Tko će zadovoljiti njihovu glad i ublažiti svu njihovu bol?

Reci mi, jesi li to ti, jesam li to ja i kada ćemo to učiniti?

A tko će posaditi snove u umove djece,

koja su tako često uplašena, koja žude za nadom?

Tko će održati svoje snove na životu i brinuti se da se ostvare?
Reci mi, jesi li to ti, jesam li to ja i kada ćemo to biti?

A tko će biti  ljubav u srcima djece?

Srca sutrašnjice, srca današnjih potrebitih?

Tko će biti primjer svega što život može biti?

Reci mi, jesi li to ti, jesam li to ja i kada ćemo to biti?

Pogledaj u dubine svoje duše. Gdje ti vidiš sutra?

Sutra je u mislima, srcima i licima djece.

Zato se okupimo radi djece;

djeca žele da se nadamo, i potrebna im je naša briga.

Tko će promijeniti budućnost naše zemlje?

Reci mi, jesi li to ti, jesam li to ja i kada ćemo to učiniti?

Kathy Sherman, CSJ

14. kolovoza

Za ovu nedjelju, Vrhovno vodstvo pozvalo je sve sudionike Generalnog kapitula na jednodnevni izlet u Passau. U dva autobusa krenuli smo u ranim jutarnjim satima na put.

U katedrali svetog Stjepana u Passau slavili smo liturgiju koju je predslavio kanonik katedrale Gerhard Auer.  Obraćajući nam se osobno kanonik Auer poželio nam je milošću pun rad na Generalnom kapitulu.

Nakon kratke šetnje uličicama u Passau-a imali smo ručak u vrtu gostionice «Bayrischer Löwe». Svima je bio ukusan objed.

Passau se naziva “gradom na tri rijeke” jer se ovdje spajaju Dunav, Inn  i Ilz. Rijetkost je da morate ići u obilazak grada brodom, a ne pješice. Zato je zajednička vožnja rijekom bio poseban doživljaj za sve. Osim pogleda s rijeke na stari grad, moglo se vidjeti i ušća triju rijeka s vlastitim karakterističnim nijansama boja.

Poslijepodne je završilo Večernjom molitvom u nekadašnjoj kapucinskoj crkvi

Pomalo umorni i duboko impresionirani brojnim doživljajima, svi su se navečer vratili u Franziskus Haus u Altöttingu. Na putu kući dva vozača autobusa darovali su nam mali zaobilazni put tako da smo mogli usput baciti pogled na rodno mjesto pape emeritusa Benedikta XVI.  u Marktlu.

U Bavarskoj je blagdan Uznesenja Marijina državni blagdan. U predvečerje Blagdana nakon povratka iz Passau-a neke su sestre sudjelovale u procesiji svjetla u čast nebeske Majke Milosti.

Na kraju današnjeg dana  zahvaljujemo Sr. Benedikti-Mariji, koja  se  pokazala  izvrsnom koordinatoricom i  organizirala nam prekrasan izlet. Ovaj dan će se još dugo pamtiti.

Također želimo zahvaliti Sr. Benedikti-Mariji za sve usluge  kojima olakšava naš boravak i rad na Kapitulu ovdje u Altöttingu!

Srdačni pozdravi iz Altöttinga

Sestre komunikacijskog tima