Trenutno pregledavate Početak Generalnoga kapitula 2022. godine

Od 2. do 24. kolovoza 2022. godine na slavlje 23. generalnog kapitula u franjevačku kuću u Alltöttingu, u Njemačkoj, dolazi 55 Milosrdnih sestara svetoga Križa iz Afrike, Sjeverne i Južne Amerike, Azije i Europe. Zbog pandemije Generalni je kapitul morao biti odgođen za dvije godine. Ove godine, usprkos ljetnomu valu zaraze koronavirusom, konačno se Kapitul može održati.    

Tim za moderiranje čine gospođa Elisabeth Höfler iz Beča, Austrija, i otac Thomas Dienberg, OFMCap, iz Münstera, Njemačka. Oni će pratiti proces događanja Kapitula. Prevoditeljice, protokolantice i druge suradnice svojim će kompetencijama podržavati odvijanje Kapitula i tako doprinijeti njegovu uspjehu.   

Pod motom „Duhom Božjim pokrenute hrabro na putu“ kapitularice će se savjetovati o nadolazećim aktualnim pitanjima i temama zajednica te će davati smjernice i poticaje za budućnost.

Novo Vrhovno vodstvo bira se 18. kolovoza, u čijem su sastavu vrhovna poglavarica, vrhovna asistentica i pet vrhovnih savjetnica. 

Kapitul je u svojoj naravi duhovni događaj i najviša je zakonodavna instanca Družbe. Sastoji se od vrhovnoga vodstva, vrhovne ekonome, provincijalnih poglavarica i poglavarica vikarijata, izabranih delegatica i pozvanih sestara. Ova značajna prilika događa se svakih šest godina.

Kapitularice zastupaju cijelu Družbu koja trenutno broji više od 2500 sestara u 18 različitih zemalja.

Generalni kapitul sudionicama nudi zajedničku platformu za dijalog s Bogom, sa sobom i međusobno. Pritom je važna briga oko zajedničkoga traženja načina kako hrabro i s puno nade živjeti karizmu Družbe u ovom nesigurnom vremenu.

Preuzeto s  https://www.scsc-ingenbohl.org/

Iz Hrvatske provincije na  23. generalnom kapitulu sudjeluje po službi s. Valerija Široki, provincijalna poglavarica. Na I. zasjedanju provincijalnoga kapitula 2019. godine kao nominirana sestra izabrana je s. Rahela Lacković, a kao izaslanice s. Krista Mijatović i s. M. Emanuela Kvesić. Sestra Mirjam Jerković, novoimenovana vrhovna ekonoma, prisustvovat će kao gost i s. Elizabeta Koščak u ulozi prevoditeljice.

Pratimo rad Generalnog kapitula molitvom i žrtvom.