Trenutno pregledavate Oproštaj zajednice od majke Amadeje

Oproštajni govor s. Zorke Kojaković, 27. studenoga 1971. godine, prilikom oproštaja zajednice od majke Amadeje:

Jučer ujutro, 26. 11., prestalo je kucati veliko srce naše majke Amadeje. Bivša provincijala umrla je daleko od svoje provincijalne kuće, na Sušaku.

Tamo, na obalama plavoga Kvarnera, u kući okruženoj gajevima vječno zelenih lovorika, ispisana je zadnja stranica jednoga bogatog života. Dok je zora svitala i bližio se  dan, pjevala su Gospina zvona s Trsata svoj jutarnji Angelus ljepše nego druge dane. Radovala su se što svojim akordima prate na vječne žale dušu čiji je život bio skladni akord vjere, ljubavi i predanoga služenja Bogu i bližnjemu. Upravo takva prirodna ljepota bila je dostojan okvir toga veselog časa. Majka Amadeja, redovnica koja se u životu ustrajno spuštala do malih tratinčica i sitnih ljubičica, preminula je okružena lovorom, divnim simbolom onoga što je čeka. Blago onima koji u Gospodinu umiru!

Provincijalnu kuću ne možemo zamisliti bez majke Amadeje. I zato je ona sada tu. Tu među nama. Tu je da nam i mrtva posvjedoči ono što je svojim životom uvijek svjedočila: da nam kaže kako je lijepo biti sav Božji. Živjeti svoj poziv. Biti prava sestra sv. Križa.

Draga naša majko Amadeja, hvala Ti! 46 godina neumornoga rada za Provinciju, to je mnogo. Od toga 12 godina vodstva Provincije i to u najtežim vremenima, još je više. Ali ono najviše, ono zašto nemamo prikladnih riječi da Ti izrazimo svoju zahvalnost, jest Tvoja ljubav koja je poput sunca grijala sve nas, čitavu Provinciju.

Ova kuća, ova naša redovnička zajednica, stoji danas ovdje, jer si je Ti sačuvala!

Čitava naša Hrvatska provincija, sa svim svojim sestrama i kućama, spomenik je Tvoje ljubavi, Tvoje hrabrosti i Tvoje žrtve. Majko naše Hrvatske provincije, hvala Ti! Uživaj blagi mir u krilu Dobrote i Ljubavi!

Nama pomogni zapaliti sve reflektore vjere kako bismo Tvoju odsutnost shvatili kao jedino pravu prisutnost. Majko Amadeja, izmoli nam jaku vjeru! Bdij nad vatrom ljubavi koju si s toliko srca polagala u naše temelje. Svojim divnim primjerom budi nam kao i do sada zvijezda vodilja!

Slava našoj dragoj majci Amadeji!

(U znaku Križa 2/2009., str. 11. – 12.)