Trenutno pregledavate Pohod apostolskoga nuncija Giorgia Lingue samostanu u Đakovu

Apostolski nuncij u RH, nadbiskup Giorgio Lingua, posjetio je Milosrdne sestre sv. Križa u Đakovu 28. lipnja 2021. godine. U pratnji nuncija bio je vlč. Alfred Rayan D’Souza, drugi tajnik nuncijature, đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić i tajnik vlč. Domagoj Lacković. Nakon dobrodošlice i pozdrava uputili se u samostansku crkvu Presv. Srca Isusova gdje je goste pozdravila s. Valerija Široki, prov. poglavarica i kratko predstavila karizmu Reda. Rekla je kako je većina sestara prisutnih u ovome samostanu na neki način promijenila svoju vrstu apostolata u molitvu i žrtvu, napomenuvši da bolesne sestre prate ovaj susret preko razglasa u svojim sobama. Iznijela je ukratko djelo o. Teodozija i povijest Družbe, te trenutno stanje Hrvatske provincije. Spomenula je također blaženice: bl. majku M. Tereziju Scherer, bl. sestru Ulriku Nisch i bl. sestru Zdenku Schelingovu. Obećala je da će sestre pratiti molitvom djelovanje mons. Lingue u hrvatskoj Crkvi.

Nuncij je sestrama uputio svoju poruku i blagoslovio ih. U svojoj poruci rekao je da su mu u pamet dolazile različite misli dok je ovdje s vama: „Trebam sestre koje razumiju Križ“ (riječi o. Teodozija). „To je jako velik izazov jer razumjeti do kraja križ praktički je nemoguće. Želim nešto iznijeti što me prati u ovim danima, u mojim meditacijama i dok pripremam svoje propovijedi. Svi smo povezani i imamo stalno posla s Kristovim križem, na osobit način s jednom dimenzijom križa, a to je Glava Kristova.“ Primijetio je da sestre štuju Srce Isusovo, te im je stavio im na srce, uz tu pobožnost, modernu pobožnost koja je komplementarna pobožnosti Srcu Isusovu: Glavi Isusovoj, te im darovao tiskane molitve. Zaželio je da sestre njeguju ovu pobožnost i budu širiteljice te pobožnosti. Usporedio je vrijeme kad je bila osnivana ova Kongregacija s današnjim vremenom u kojem je prisutna diktatura relativizma: „Dok smo svjedoci te konfuzije, zbog diktature relativizma, trebamo pravu Kristovu riječ. Jedna stvar, koja nimalo nije laka, a to je osjećati kao Krist i misliti kao Krist. U toj sam pobožnosti otkrio kako oblikovati svoju misao i svoje osjećaje.“

Nuncij se, zajedno s pratnjom i sestrama, pomolio pred Križem i slikama blaženica u crkvi. Zatim su sestre u prostorijama samostana predstavile svoj život i djelatnosti. Nuncij je s pratnjom posjetio Dječji vrtić „Sunčev sjaj-Nazaret“ i Udrugu za psihosocijalne potrebe „Amadea“.

Sestre su zahvalile Nunciju i njegovoj pratnji za posjet, također i nadbiskupu Hraniću što je i naš samostan uključio na popis mjesta koje Nuncij u ovom posjetu Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji posjećuje.

s. Nada Martinković