You are currently viewing Preminula s. Spomenka Andrić

Bog izvor i cilj svih putova, pozvao je našu susestru

Sr. Spomenku Tereziju Andrić

na sudjelovanje u vječnoj radosti.

Rođena 22. prosinca 1924 u Filipovu, Srbija, Prve zavjete položila je 28. 08. 1945 u Đakovu.

Preminula je u petak, 05. ožujka 2021 u 8.00 sati na odjelu njege „Gemeinschaft Elisabeth“

u Gemündenu a. M. u 97. godini života i 76. svetih zavjeta.

Sestra Spomenka, krštena na ime Terezija, odrasla je, skupa s jednim bratom i dvije sestre, u Filipovu, selu s pretežito njemačkim stanovništvom, koje je tada bilo u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a od 1929. godine ta se država zvala Kraljevina Jugoslavija. Otac je bio Srbin, pravoslavne vjere, a majka Njemica i katolkinja. Nakon pučke škole, koju je pohađala u Srbiji, došla je sestra Spomenka u Đakovo, u građansku školu i u konvikt Milosrdnih sestara sv. Križa. Sestre su joj omogućile da se privatnim satovima pripravi za maturu državne realne gimnazije u Slavonskom Brodu, koju je položila 1944. god. izvrsnim uspjehom.

Nakon redovničke formacije i Prvih zavjeta 1945. godine, poslana je u Zagreb, na studij matematike i fizike na prirodoslovnom fakultetu. Zbog svojega vjerskog uvjerenja i pripadnosti redovničkom staležu, kao i iz zdravstvenih razloga, morala je studij prekinuti. Završila ga je i diplomirala 1962. godine. Za to vrijeme održavala je sestra Spomenka privatne satove iz matematike i fizike, kao i iz njemačkoga jezika.

Godine 1964. poslale su poglavarice sestru Spomenku, u  Njemačku, u Gemünden, na usavršavanje njemačkoga jezika. Sestra Spomenka brzo se snašla u novoj zajednici i kad se na djevojačkoj gimnaziji pojavila potreba za učiteljicom iz matematike, bila je spremna preuzeti nastavu. Radila je kao nastavnica matematike. Njezina rodbina također je već bila u Njemačkoj, kamo su nakon II. svjetskog rata bili protjerani iz Filipova. Tako je sestra Spomenka mogla ostati u Njemačkoj, čemu se njezina rodbina jako radovala. Sestra Spomenka uvijek je naglašavala da pripada Hrvatskoj provinciji. Cijeloga života bila je povezana sa sestrama iz Hrvatske i njegovala je živi kontakt s njima.

U svojoj učiteljskoj službi bila je sestra Spomenka pouzdana i savjesna. Godinama je organizirala  plan nastave. Mnoge je učenice svojim radom dovela do toga da zavole i s radošću uče matematiku.

Oproštaj od škole 1993. godine nije joj bio lagan. Rado je i dalje nastavila privatno podučavati.

Zadnjih godina sve više ju je napuštala tjelesna snaga te se ona predala molitvi, a osobito razmatranju Križnoga puta. Tu je nalazila hrabrost za svoj DA Božjoj volji.

U petak, 5. ožujka, dok su sestre slavile sv. misu, prešla je u Božji mir. 

 

Gospodine, naplati sestri Spomenki sve dobro što je učinila. Daj da gleda tvoju slavu u kraljevstvu svjetlosti i mira.

Bogoslužje uskrsnuća bilo je u srijedu, 10. ožujka 2021. godine, zbog epidemioloških mjera samo u krugu sestara, u samostanskoj crkvi u Gemündenu, a zatim je bio ukop na sestarskom groblju.

Gemünden, 6. ožujka 2021.

 

U ime sestara i rodbine,

s. Petra Car, provincijalna poglavarica, Wels

s. M. Manuela Buchner, kućna poglavarica Zajednice sv. Elizabete