Trenutno pregledavate Proslava 10. obljetnice Udruge za psiho-socijalne potrebe „Amadea“

ĐAKOVO (TU) – Udruga za psiho-socijalne potrebe „Amadea“ Đakovo 3. listopada proslavila je 10. obljetnicu osnutka i djelovanja. Proslava je održana u dvorani Florentini Samostana Milosrdnih sestara svetoga Križa uz sve mjere opreza, održavanje distance, nošenje zaštitnih maski te dezinficiranje ruku na ulazu. U glazbenom dijelu programa sudjelovala je Muška vokalna skupina „Bećarine“ KUD-a „Tena“ Đakovo a s. Filoteu – Dubravku Hajek, koja je svirala flautu, na klaviru je pratila s. Svjetlana Paljušević.

Video-prezentacijom predstavljene su pojedine aktivnosti Udruge Amadea kroz proteklih deset godina, a u dvorani je postavljena i prigodna izložba fotografija djelatnosti Udruge. Nazočne je pozdravio dogradonačelnik Grada Đakova Robert Francem koji je čestitao Udruzi na postignutim rezultatima i poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Pozdravljajući goste, posjetitelje, korisnike, volontere i suradnike, osnivateljica i voditeljica Udruge s. Natalija Fadiga predstavila je Udrugu istaknuvši: „Udruga zapošljava tri djelatnika, njegovatelja, gerontodomaćicu i knjigovođu, a kroz projekt „Zaželi“ Europskog socijalnog fonda zaposleno je još deset žena za pomoć u kući i voditeljica Projekta. Udruga se trenutno kroz svoje programe brine za stotinjak starijih osoba, od kojih je 78 uključeno kroz Projekt „Pomoć u kući – Zaželi“, a 20-ak osoba svakodnevno dolazi u dnevni boravak. S obzirom na starije i invalidne osobe, korisnici su različitih potreba. Uključujemo i teže pokretne, često s pomagalima i kolicima, a također s mentalnim problemima – demencijama i Alzheimerovom bolesti. To zahtijeva stručnost, predanost i zalaganje svih članova kolektiva. Sve ovo ne bismo mogli da u nama ne gori želja da budemo oslonac i obitelj onima koji su osamljeni, u potrebi pažnje i razumijevanja drugih.“ Potom je istaknula kako sve to ne bi moglo funkcionirati bez pomoći volontera.

Djelatnici Udruge zahvalili su s. Nataliji prigodnim poklonom i čestitkom. O radu Udruge govorio je i gospodin Teodor Horvat koji fotografira i medijski prezentira sve aktivnosti Udruge. Uime članica Lions cluba Buga Đakovo prigodnu čestitku i poklon s. Nataliji predala je Marija Burek, direktorica Turističke zajednice Grada Đakova.

Sestra Valerija Široki, provincijalna poglavarica, pozdravila je nazočne, istaknuvši: „Danas, kada slavimo 10. obljetnicu Udruge Amadea, imamo veliki povod za radost i zahvalnost. Ponajprije hvala Gospodinu koji je na tragu naše karizme milosrdnih sestara Svetoga križa nadahnuo i vodio nastanak Udruge s ciljem pružanja potpore obiteljima, starijima i nemoćnim osobama.“ Potom je uputila zahvalu s. Nataliji, s. Antici te svima koji su prepoznali vrijednost ove ustanove te ju svojim radom podupiru i razvijaju.

Obrativši se korisnicima, s. Valerija je rekla: „Radosni smo danas zbog svih vas, dragi korisnici koji ste u dnevnom boravku kroz ovih deset godina našli svoj dragi dom, zaštitu i pripadnost zajednici koja vam je pomogla da zadržite osjećaje vrijednosti, stječete prijateljstva i međusobno se povezujete.“

Na kraju programa video-prezentacijom je predstavljena najdraža pjesma korisnika Udruge – „Pođimo zajedno“, koju je napisao i uglazbio volonter Željko Vurm. Svečanost je završena prigodnim domjenkom za sve sudionike i goste na otvorenoj terasi Udruge. Željko Vurm