Trenutno pregledavate Seminar za redovnice – medicinske sestre

Seminar za redovnice – medicinske sestre održan je u Međugorju od 7. do 9. listopada, na temu: Redovnički život u promjeni epohe, vjernost i vjerodostojnost. Voditelj seminara bio je franjevac Mario Knezović.

Okupilo se oko 80 sestara različitih družbi koje rade kao medicinske sestre u zdravstvu iz cijele Hrvatske, BiH , Crne gore i Njemačke. Sudjelovalo je i naših devet sestara iz Zagreba, Rijeke, Osijeka i Visa.

Susret je bio protkan molitvom, razmatranjem, radosnim druženjem i zajedništvom. Fra Mario je na zanimljiv način približio kako vjerodostojno i vjerno živjeti svoje zavjete na radnim mjestima i unutar zajednice.

U petak nakon okupljanja i upoznavanja bilo je prvo predavanje nakon kojega su se sestre priključile molitvenom programu u crkvi.

U Subotu u zoru pošle su na Podbrdo a nakon predavanja i ručka na izlet u Kravice gdje su uživale u ljepoti prirode a i subotnju večer su sudjelovale u molitvenom programu u crkvi.

U nedjelju nakon predavanja sudjelovale su na svečanoj sv. Misi a poslije ručka pune dojmova i novih iskustava obogaćene mnogim darovima i milostima krenule su svaka u svoju zajednicu i svakodnevicu.

Zahvalne Bogu i onima koji su im omogućili ovaj susret prebirati će u srcu poput Marije sve ono što su vidjele i čule.

S. Anđela Sudar

 

Povjerenstvo za medicinske sestre redovnice

Autor: ika
Objavljeno: 09. 10. 2022 – 10:58

Održan seminar u Međugorju

U Međugorju je od petka 7. do nedjelje 9. listopada održan Seminar za medicinske sestre redovnice u organizaciji Povjerenstva za medicinske sestre članice redovničkih ustanova pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji, izvijestila je Hrvatska redovnička konferencija.

Tema ovogodišnjeg seminara bila je: „Redovnički život u promjeni epohe. Vjernost i vjerodostojnost“, a voditelj dr. sc. fra Mario Knezović, OFM. U prvom predavanju fra Mario je govorio o odnosu s Bogom. Započeo je sa zahvaljivanjem koje redovnice dovodi do toga da žive osmišljeno, sretno i radosno. Pojasnio je industriju lažnog milosrđa, naglasivši da redovništvo treba biti provokacija u svijetu jer ako se stopi sa svijetom, ono nema smisla.

U drugom predavanju fra Mario je izložio poteškoće nove epohe, polazeći od tvrdnje da ovo vrijeme nije ništa teže od vremena prije. Objasnio je pet poteškoća – 5K: konformizam, kompromis, kadroviranje, karijerizam i koketiranje. Uz te poteškoće u ovoj epohi su proširene i bolesti poput: narcisoidnost, duhovna okamenjenost, egzistencijalna šizofrenija, duhovni alzheimer, hobotnica grijeha, istaknuo je predavač.

U nedjeljnom 9. listopada fra Mario je govorio o načinima ophođenja i komunikacije s drugima. Komunikacija je prije svega vlastiti doživljaj drugoga i izgovaranje drugome, uvijek mora biti dvosmjerna i u susretu. Osim oblika i koraka u komunikaciji, pojasnio je i probleme u komunikacijskom kanalu, podcrtavši koliko su ljudi ranjeni komunikacijom, a ne poslom, istaknu je fra Mario.

Zadatak je usvojiti Božji stav komuniciranja, koji započinje promatranjem (uočavaju se signali); potom slušanje (i to bez predrasuda); zatim upoznavanje ljude i ozračja te na kraju djelovanje u istini. „Recept“ za ozdravljenje u međuljudskim odnosima bio bi – „mudrost prve rečenice“, držeći na pameti da se u komunikaciji uvijek prvo kaže pozitivno, pojasnio je predavač.

Uz molitvene i euharistijske susrete, sestre su imale i vrijeme predviđeno za druženje te razmjenu iskustava i poteškoća. U subotnje svanuće sestre su bile na Brdu ukazanja, zahvaljujući Gospi za njenu ljubav i blizinu te moleći za njezin zagovor. U subotu 8. listopada sestre su bile na izletu na slap Kravica, izvijestila je Hrvatska redovnička konferencija.

Više fotografija: