Trenutno pregledavate Treći kamp „Kateheza u prirodi 2022.“

IVANOVCI (TU) – Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije, kao organizator ovogodišnjih kampova u prirodi pod nazivom Kateheza u prirodi 2022., realizirao je i treći po redu kamp od 10. do 12. lipnja 2022. u Ivanovcima kraj Valpova.  Za učenike  OŠ „Matija Gubec“ iz Magadenovca, osmaše koje je motivirao i doveo vjeroučitelj Matko Stanić, bila je prava avantura provesti tri dana u prirodi.

Brigu za animiranje i aktivnosti mladih preuzeli su polaznici formacije Mladi za mlade koji su angažirani i poslani od strane Ureda za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije. Mihael Kelbas, Anamarija Buzgo, Marko Kapular i Ivan Vuković rasporedili su svoje snage i dali maksimum kako bi boravak u kampu bio što zanimljiviji i korisniji. Izabrali su i temu za katehezu Molitva, te su na originalan način pričali o molitvi mladima, a u kapeli su svoju katehezu pretvorili u iskustvo i praksu. Igre i rekreacije nije nedostajalo, pa su trenuci sabranosti bili prilika i za tjelesni odmor od brojnih aktivnosti.

Drugi dan kampa donio je vrhunac radosnog iskustva zahvaljujući udruženim snagama redovničkih pripravnica Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova i bogoslova iz đakovačkog Sjemeništa. Bogoslovi Domagoj Brkić i Hermann Kodjo (bogoslov iz Benina na školovanju u Đakovu) pripremili su „teren” za zainteresiranost sudionika kampa za predstavljanje svojih poziva Gospodinu, što je rezultiralo pažljivim slušanjem svjedočanstava koja su ih  vodila do poziva i odluke s kojom su se odazvali krenuti ‘na put’ za svećenika. S. Dorotea Krešić sa svojim pripravnicama za redovničko zvanje oduševila je mlade igrom, pjesmom, druženjem te iskrenim svjedočenjem. Svoj doprinos dala je i s. Danijela Škoro, iz redovničke zajednice Kćeri Milosrđa sv. Franje iz Valpova, koja se aktivno pridružila programu. Na kraju dana svi su se našli u kapelici na klanjanju pred Presvetim te u molitvi i pjesmi koju su zajedno pripremile pripravnice i bogoslovi. 

Ozračje uz logorsku vatru na kraju dana potvrdilo je da se razvila odlična suradnja svih partnera koje je Katehetski ured okupio u svoj pastoralno-katehetski tim za mlade. Trećeg dana boravka u prirodi mlade je na razmišljanje potaknuo u svojoj nedjeljnoj propovijedi  harkanovački župnik Rober Almaši, koji je predvodio misno slavlje u crkvi u Ivanovcima. Stoga je na kraju boravka u prirodi “rušenje” kampa i spremanje šatora mladima predstavljalo simbolično iskustvo s kojim su zaključili svoje osnovnoškolsko obrazovanje, a radosni dojmovi i oduševljenje prije odlaska iz Ivanovaca bili su najava njihove nove motivacije pri izboru svog budućeg  zanimanja i zvanja. 

Iza organizatora su tri kampa, tri vikenda (27. – 29. svibnja,  3. – 5. lipnja, 10. – 12. lipnja) zaredom. Zahvaljujući gostoprimstvu gradonačelnika Matka Šutala ispred grada Valpova, u Ivanovcima i Marjančacima uspješno su ostvareni svi  ciljevi koje je ‘zacrtao’  Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije, na čelu s predstojnicom Teutom Rezo. Hrvatsko schonsttatsko svetište u Ivanovcima pokazalo se idealnom lokacijom i sigurnim ‘utočištem’ mladima u svim vremenskim uvjetima. Upravitelj Svetišta p. Christoph Horn osim suglasnosti za korištenjem svih prostorija, bio je i molitveni pratitelj za uspješan rad u pastoralu mladih. Radost svih sudionika prvi su vidljivi plodovi ovogodišnjih kampova Kateheza u prirodi 2022. Iskustva animatora kao i svih partnera u realizaciji boravka mladih u prirodi dobar su temelj za kvalitetniji i originalniji pristup  nadbiskupijskom pastoralu mladih. Slaven Školka