Trenutno pregledavate Dani žrtve Vukovara 2021.

U danima sjećanja na žrtvu Vukovara sestre su sudjelovale u trodnevnom programu od 16. do 18. studenoga 2021. godine:

„Ruža Hrvatska“

U utorak 16. studenoga velika grupa sestara predvođena s. Valerijom Široki i sestrama iz provincijalnoga vodstva prisustvovala je programu, pred bolnicom u Vukovaru, u kojem je svečano otkriven spomenik „Ruža Hrvatska“, u spomen na trudnicu Ružicu Markobašić i nezina nerođenog sina Antuna, koji su brutalno ubijeni na Ovčari 1991. godine.

U svojem govoru gđa Lidija Dugan, voditeljica Udruge “Hrvatska za život”, otkrila je da je incijativa krenula od predsjednika Udruge, Ante Čaljkušića, a ideja je bila njezina: da majka Ružica ne bude od bronce nego lijepa i svečana, bijela, od kamena, kako bi izgledala u trenutku kad ulazi u nebo. Tu ideju je ostvario akademski kipar Lovre Jakšić, koji je već ranije izradio bistu Jean-Michela Nicoliera Iznijela je prisutnima i svoju želju da svaka osoba koja je izgubila majku ili nekoga iz obitelji, može doći i pomoliti se na tom mjestu te osjetiti utjehu i mir.

Gosp. Ante Čaljkušić je svima uz otkrivanje kipa poželio osjećaj mira, nježnosti i da te emocije ponesu svojemu domu. Rekao je zatim da nema te pandemije niti potresa koji bi se mogli usporediti sa zlom usmrćivanja nerođenoga djeteta i trudnice, te da je jedini koji može iscijeliti te rane Gospodin Isus.

Toga dana sestre su posjetile i Memorijalni centar na Ovčari. ” 

Znanstveno stručni simpozij

U srijedu 17. studenoga 2021. godine, s. Valerija Široki i s. Lucija Kopić, provincijalna savjetnica, nazočile su XVII. Znanstveno-stručnom simpoziju „Ratna bolnica Vukovar 1991. – dr. Juraj Njavro, koji je održan od 13 do 20 sati, u organizaciji Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar i Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. – Županijski ogranak Vukovar, u edukacijskoj dvorani, istoimene bolnice.

Doc dr. sc. Agneza Aleksijević, magistra sestrinstva, pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana te članica Vijeća Hrvatske komore medicinskih sestara doktorirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u svojem Poetskom osvrtu na 1991. „ U ime humanosti i u ime nedužnih“, pročitala je pjesmu o sestrama.

Milosrdne sestre sv. Križa

Zbilo se to prošlog stoljeća
1938.  tog proljeća
sestre kupile Mali dvor
bile su kao dobro uigran zbor

Pjesmom su je gradile
nisu se iz nje vadile
danonoćno su u njoj radile
silnim trudom platile

Uložile u bolnicu  sebe
da bi se rađale bebe
da bi se život rađao
a ne padao

Lijepo su uredile
bolnicu našu
pišući tako prošlost
i budućnost vašu

Zvala se bolnica Svetog Križa
imala je duha
imala je stila
bila građanima mila

1948. bolnica pada
crvena nacionalizacija vlada
crveni haraju crveni varaju
sestre crvena muka tjera drži ih još vjera

Konfiskacija
eksproprijacija
nacionalizacija
je li to demokracija

Uzele su svoj križ
i na zaprežnim kolima
krenule na svoj početni prag
u Đakovo grad

Prag
s koga su krenule 1938.
pomoći nama
kako bi se razdanila tama

Hvala Vam drage sestre
primite zahvalu
od vukovarskog srca
koje za Vas kuca

Vjerujemo u bolje sutra
i neka sretnija jutra
kojima ćemo se buditi
bez straha da će nam suditi

Bez straha da će nas tjerati
rasplakati dušu
rasplakati srce
koje 1948. i 1991. puče

Milosrdna Sestra svetog Križa 1940. bolnicu stvori
bolnica 1991. gori
bolnica 1997. povratak slavi naš
za miran san Vaš

Vukovar, godine 2018.
Glavna sestra bolnice u Vukovaru
doc. dr. sc. Agneza Aleksijević

Kolona sjećanja i sv. Misa

Sestre, novakinje, postulantice i kandidatice iz Đakova, Zagreba, Rijeke i Vinkovaca prisustvovale su programu ispred bolnice: „Vukovar mjesto posebnog domovinskog pijeteta“; sudjelovale u koloni sjećanja i sv. Misi na memorijalnom groblju u Vukovaru.

Sestre koje nisu mogle osobno prisustvovati programima pratile su preko HRT-a program, te svojom molitvom, žrtvom, tišinom i pokorom sudjelovale u molitvi i suosjećanju sa žrtvama rata i njihovim obiteljima.

Poveznice