s Marija Stela predavanje

Na Međužupanijskom stručnom skupu, namijenjenom pripravnicima za polaganje stručnoga ispita u predškolskom odgoju, s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, održanom u DV Osijek 8. veljače 2024. godine, predavanje o poznavanju jezične norme i jezičnih priručnika kao uvjetu za sastavljanje pisane zadaće na stručnom ispitu održala je s. Marija Stela Filipović.

U prvom dijelu govorila je o jezičnoj normi (što je norma, vrste norme). U drugom dijelu predstavljeni su jezični normativni priručnici, gdje je naglašeno kako je važno da normativni priručnici u svakoj ustanovi budu na vidnom mjestu, pri ruci, jer se u knjižničarstvu i zovu priručna ili referentna literatura. U trećem dijelu navedene su najčešće pravopisne i gramatičke pogrješke u pisanju zadaća na stručnim ispitima, podijeljene prema vrstama jezične norme (pravopisne, gramatičke, leksičke, stilističke norme). Primjeri za ovaj dio predavanja prikupljeni su s jezične edukacija koju je za DV Osijek održala s. Marija Stela u mjesecu studenom 2023. godine. Edukacija je bila podijeljena u 4 modula (pravopis, gramatika, sastavljanje eseja, analiza eseja), a prisutno je bilo oko 30 pripravnica.

Na samom kraju predavanja  prisutni su dobili mogućnost postavljanja pitanja. Svoje zadovoljstvo i zahvalnost izrazili su u neformalnom razgovoru, zahvalni osobito za jezične normativne priručnike koje je predavačica izložila u dvorani u kojoj se održao navedeni Skup. Test predavanja kao i jezični savjeti bit će dostupni na internetskim stranicama. 

s. Marija Stela Filipović