Trenutno pregledavate Tko je majka M. Amadeja Pavlović?

Otkrivanje Spomen-ploče posvećene majci M. Amadeji u Petrovaradinu

Kao i svaka Bogu posvećena osoba, majka M. Amadeja Pavlović, Milosrdna sestra svetoga Križa, ima povijest svojega života i zvanja. Kao velika osoba, koja je dosegnula puninu zrelosti i koja je u teškim vremenima vodila Hrvatsku provinciju Družbe Milosrdnih sestara sv. Križa, ima svoje sasvim obične i jednostavne početke: rođenje u Petrovaradinu, odrastanje i odgoj u obitelji, prve godine osamostaljivanja i nastojanja da sama zaradi za svoj život i za život svoje obitelji.

Nakon 50 godina od njezine smrti sestre su se uputile u avanturu slavlja, otkrivajući i učeći više o njoj, pripremajući događaje koji će obilježiti Godinu njoj posvećenu. S vremenom, a također i ovoga dana, otkrile su da nisu same na tome putu.

Između ostalih ideja, ostvarile su i ovu: dale su isklesati mramornu ploču kao spomen na njezin život i djelo te je ona postavljena u crkvi njezina krštenja, a to je Župna crkva sv. Roka u Petrovaradinu. S. M.  Estera Radičević preuzela je brigu oko izrade i dostave Spomen-ploče u Srijem te cjelokupnu organizaciju njezina postavljanja i otkrivanja.

Uz s. M. Esteru, još se 13 sestara uputilo također u Petrovaradin, na sam dan postavljanja ploče, 5. rujna 2021. godine, predvođene s. Valerijom Široki, provincijalnom poglavaricom i njezinim savjetnicama. Najprije su se na grobu obitelji Pavlović  pomolile i zapalile svijeće  za roditelje i braću majke M. Amadeje, koji su pokopani u jednom grobu. Grob je, posebno za ovu prigodu, uredio sakristan ove Župe, gosp. Drago Firicht, inače još jedini živući rođak majke M. Amadeje. Srdačno je dočekao sestre.

Sestre je srdačno u Petrovaradinu pozdravio preč. Marko Loš, župnik Župe sv. Roka, te je zajedno s njima, u radosnom druženju, dočekao uzvanike slavlja.

Sv. misu u 11 sati predslavio je mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup, zajedno s vlč. Markom Kljajićem, danas župnikom u Novom Beogradu, a nekadašnjim župnikom župe sv. Roka, vlč. Ivicom Zrnom, župnikom u Laćarku, vlč. Ivanom Rajkovićem, župnikom u župi Uzvišenja sv. Križa u Petrovaradinu, te domaćim župnikom, preč. Markom Lošem. Slavlju se također pridružio preč. Eduard Španović, generalni vikar Srijemske biskupije.

Na početku je s. Valerija pozdravila uzvanike. Slavlju su se odazvali: gosp. Stjepan Glas, opunomoćeni ministar iz Veleposlanstva RH u Beogradu; gosp. Goran Kaurić, zamjenik pokrajinskoga tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama; gosp. Žarko Mićin, šef kabineta gradonačelnika Novoga Sada, gosp. Mirko Štrok, predstavnik Židovske zajednice u Novom Sadu, te ostali predstavnici društvenoga i kulturnoga života Petrovaradina.

U svojoj propovijedi mons. Gašparović istaknuo je bitne detalje iz života majke M. Amadeje Pavlović te ih povezao s liturgijskim nedjeljnim čitanjima 23. nedjelje kroz godinu. Nakon propovijedi  pozvao je s. Valeriju Široki da otkrije Spomen-ploču.

Pjevanje kod sv. mise predvodio je domaći zbor Župe. Na koncu misnoga slavlja prisutnima se obratio preč. Marko Loš, zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovomu slavlju te nabrojio duhovna zvanja koja su potekla iz Župe sv. Roka. Među ostalim zvanjima, to su i Milosrdne sestre sv. Križa: s. Pacis Ambrišak, rođena sestrična majke M. Amadeje, te s. Smiljka Miolčić.

HKPD „Jelačić“, donirao je domjenak nakon misnoga slavlja. Na kraju je s. Valerija izrekla prigodne riječi zahvale u kojima je istaknula kako kroz sve ove događaje i same sestre još uvijek otkrivaju tko je zapravo majka M. Amadeja, u kakvom je ozračju i okolini odrasla, odgojena i odakle je odlučila krenuti u redovnički život. Nakon toga je prisutne je obavijestila kako ovaj događaj nije jedini, nego je on jedan u nizu događaja koji obilježavaju slavlje Godine majke M. Amadeje, te je sve prisutne pozvala u Đakovo gdje će 18. rujna biti prikazan mjuzikl „Amadea“, kao i na Simpozij o životu i djelovanju majke M. Amadeje, koji će se održati u studenome ove godine.

Gosp. Mirko Turšić i gosp. Vlatko Karnas posvetili su sestrama vrijeme popodneva te su im bili na raspolaganju u razgledanju znamenitosti grada Petrovaradina. Najprije su sestre posjetile svetište Gospe Snježne na Tekijama, gdje im je čuvar Svetišta, vlč. I. Rajković, kratko predstavio njegovu povijest. Posjetile su sestre i župu Uzvišenja sv. Križa, gdje im je prigodne riječi uputio također vlč. Rajković, župnik. Slijedio je posjet tvrđavi i rodnoj kući bana Josipa Jelačića, kao i Župnoj crkvi sv. Jurja, također u Petrovaradinu.

Nakon slavlja sestre su izrazile radost, obogaćene svime što su doživjele i vidjele. Jedna je sestra rekla kako je promatrajući ovu crkvu i ozračje Župe sv. Roka zamislila majku M. Amadeju Pavlović, kako je kao djevojčica trčala ovom ulicom i dolazila u ovu crkvu. Jedna sestra se pitala što bi nam sada o ovome slavlju rekla naša majka M. Amadeja.

U ozračju divnoga grada Petrovaradina, puna čudesnih starih zdanja i lijepih prirodnih parkova, divno je bilo hoditi bar jedan dan putovima djetinjstva naše Majke i našega uzora. Koliko jednostavnosti, koliko tragova Božjega stvaranja i djelovanja u početcima jedne tako velike Majke! I u isto vrijeme, koliko snage, hrabrosti i odlučnosti, koja se može crpiti i primiti samo po križu i uskrsnuću našega Spasitelja Isusa Krista, kojega je ona vjerno slijedila i sestre na taj put vodila.

s. Nada Martinković

Poveznice

PETROVARADINSKA „PRAVEDNICA MEĐU NARODIMA“ UZOR JE HRABROSTI I VJERE

Srijemska Biskupija: Tekst: Marko Tucakov/Ivica Zrno; Fotografije: Marko Tucakov/Mirko Turšić/Ivica Zrno

Postavljanje Spomen-ploče majci M.Amadeji Pavlović

Crkva sv.Roka u Petrovaradinu. Članice Družbe Milosrdnih sestara sv.Križa, Đakovo. 5.rujan 2021(nedjelja) HKPD "Jelačić" Petrovaradin

Naša galerija

Foto: s. Nada