Trenutno pregledavate Pogled u ostavštinu

Seminar uz duhovne vježbe - Đakovo, 3. siječnja 2022.

Kao što je to već uobičajeno i obavlja se dugi niz godina, i ove je godine održan Seminar uz duhovne vježbe. Za sestre koje su obavile duhovne vježbe od 27. siječnja 2021. do 3. siječnja 2022. godine, pod vodstvom teologa i pisca dr. sc. Ivice Raguža, profesora dogmatske teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, Seminar je održan na dan završetka duhovnih vježbi, 3. siječnja. Seminar je pripremila i vodila s. Marija Stela Filipović.

Tema Seminara bila je «Liturgija i život», a sadržaj je obuhvatio razmišljanje i rad na temu liturgijske obnove, s naglaskom na molitvi Božanskoga časoslova, i obilježavanje 35. obljetnice proglašenja blaženom sestre Ulrike Nisch (1882.-1913.), u Rimu 1. studenoga 1987. godine, i 25. obljetnice prijelaza u vječnost sestre Mariangele Žigrić (1931.-1997., 24. ožujka).

Rad se odvijao u izmjeni predavanja, rada u skupinama, molitve Srednjega časa s prethodnim uputama, molitve svete krunice s uvodnim razmišljanjima koje je sastavila sestra Mariangela Žigrić, a posebno vrijeme posvećeno je posjetu «Nebeske kuhinje blažene sestre Ulrike», u kojoj je sestre dočekala blažena sestra Ulrika (slika u naravnoj veličini) i pokraj nje anđeo (kojega je prema predlošku anđela sestre Mariangele narisala s. Marijela Nikolić), jer je poznato da je blažena sestra Ulrika razgovarala sa svojim Anđelom čuvarom. Predmeti i kuhinjska pomagala, izloženi u Ulrikinoj «Nebeskoj kuhinji», svi su odisali posebnim sjajem. Na stolu su ponuđeni «Recepti Nebeske kuhinje blažene sestre Ulrike», od kojih ćemo ovdje nabrojiti tek neke: kako prihvaćati patnje, kako naučiti šutjeti, kako moliti za bližnje… Uz životopis i fotografiju blažene sestre Ulrike, pripremljena je i «Knjiga prošnji i preporuka», a sestre su pozvane da u nju upišu svoje prošnje i preporuke, kako bi se i time doprinijelo tomu da blažena sestra Ulrika, a s njom i mi, njezine sestre, doživimo milost kanonizacije.

U istoj prostoriji (Soba sv. Pavla) izloženi su i radovi sestre Mariangele, kao i predmeti koji su ostali kao dragocjeni dar njezina života Hrvatskoj provinciji. Počevši od njezine fotografije i kratkoga životopisa, fotoalbuma s fotografijama iz najmlađih dana i početaka redovničkoga života, u staklenoj vitrini izložena su pisma Sluge Božjega oca Ante Antića (1893.-1965.) i oca Franje Vlašića (1930.-1985.), Konstitucije i obiteljski molitvenih, indeks studija francuskoga i hrvatskoga jezika i književnosti, priznanja za održana predavanja i sudjelovanja na simpozijima…

Na zidu su izložene slike sestre Mariangele, njih ukupno 9, koje su dokaz njezina slikarskog talenta kojim ju je Gospodin obdario, a kojim je obdario i zajednicu njezinih sestara. Na stolu su izloženi brojevi glasila Hrvatske provincije «U znaku Križa», koji je sestra Mariangela pokrenula i uređivala od 1980. do 1996. godine. Izložene su i knjige koje je prevela, liturgijski materijali, knjiga njezinih sjećanja, «Vukovarske uspomene» i njezin diplomski rad o književnom stvaralaštvu Side Košutić «U svijetu duše». Izloženi su i znanstveni članci objavljeni u različitim zbornicima, kao i separati, pjesme i čestitke koje je i slikovno i tekstom ukrasila, spomen-sličice zavjeta i Mlade mise brata franjevca fra Marina. Izložen je i Kalendar 2022., posvećen upravo blaženoj sestri Ulriki, i uz nju, također i sestri Mariangeli. Zanimljivo je otkrivati i promatrati dodirne točke blažene sestre Ulrike i sestre Mariangele, od himna «O zdravo, sestro Ulrika», koji je ušao u «Časoslov blaženicâ», do pjesama, igrokaza, recitala koje je sestra Mariangela pisala i sastavljala Blaženici u čast, pa i do toga da je bila prisutna u Rimu na događaju proglašenja blaženom sestre Ulrike, za koji je sastavila i objavila tekst u «U znaku Križa» (1987./4.).

Na kraju Seminara sestre su se rado odazvale pozivu da posjete «Osobni arhiv sestre Mariangele Žigrić», u koji se još uvijek prikupljaju radovi sestre Mariangele.

Seminar će se održavati tijekom cijele godine, uz duhovne vježbe. Nadamo se da će pridonijeti i liturgijskoj obnovi zajednice, i duhovnom porastu po uzoru na blaženu sestru Ulriku, i zahvaljivanju za dar života sestre Mariangele, kao i za dar života svake pojedine sestre.

s. Marija Stela Filipović